06 December 2012

Ole-Ole Dari Pahang


Kakak aku baru balik dari Pahang.
Seperti biasa, aku akan mengendeng minta ole-ole dari Pahang; tempoyak durian dan jeruk petai.
Hihihi~

Entah macam mana aku dah terjebak dengan benda-benda macam ni.
Mak aku mana la pernah ajar anak-anak dia makan tempoyak ni.
Tapi bila bercuti ke Pahang beberapa tahun dulu di rumah mertua kakak aku ni, boleh pula famili mertua akak aku hidangkan makanan kegemaran diorunk, jeruk petai cecah tempoyak..pergh!! Memang melekat sampai sekarang.

Akak aku ajar, kalau nak makan benda ni, hanya perlu bahan-bahan yang simple je.
Ko tumbuk cili padi beberapa batang, tabur garam sedikit, lepas tu letak sebelah tempoyak tu.
Nak lagi sedap, colek dengan petai jeruk dan makan dengan nasi panas. Memang layan!!

Ni tengah menaip ni pun, aku dah rasa terliur dah.....adehhh!
Tapi, berpada-pada la nak makan benda alah ni. Tak boleh la makan hari weekday, nak kerja maaa.....kang berbau pula. Tapi hari Sabtu Ahad ni memang konfirm aku nak buat sambal colek tempoyak ni. Pasti! Hihihihihi.......

3 comments:

  1. Walau ida dah kawen orang pahang, ida masihhh tak boleh terima tempoyakkk..... hhahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu...family yani pun bukan jenis makan tempoyak, tapi bila dah cuba, sendirik datang suka. dapat pula mak mertua orang perak dan pandai buat tempoyak.....so kena la adapt life baru. Cumanya yani belum reti nak makan ikan sungai/ darat.....kena belajar lepas ni!

      Delete
  2. wa yani...sedapnya tempoyak!!! my pebret!

    ReplyDelete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)