07 May 2015

Resepi Tomyam Campur


8 Mei 2015.

Dah nak masuk hujung minggu ni, jenguk dalam fridge nampak banyak lagi sayur tak habis guna. Sayang kalau membazir sebab sayur layu, aku buat tomyam campur. Guna bahan-bahan yang sedia ada kat rumah je.

Ini kali pertama jumpa resepi tomyam yang ada penggunaan susu pekat/ susu cair. Melalui pemahaman aku lepas bandingkan beberapa blog, ramai yang menggunakan susu pekat sebagai satu cara nak menghasilkan rasa lemak-lemak manis dalam tomyam. So far alhamdulillah menjadi tomyam aku buat kali ini. Rupa-rupanya inilah rahsia resepi tomyam Thai kat kedai/restoren rasa sedap sangat, tak sama macam yang kita biasa masak kat rumah.

Bahan-bahan :
1 bahagian dada ayam - dipotong kecil dan direbus
1 paket pes tomyam Adabi
1 sudu susu pekat
1-2 helai daun limau - diramas
1 biji bawang besar - dibelah 4
1-2 hirisan lemon
Hirisan sayuran (putik jagung, lobak merah, kubis bunga, brokoli)
3-4 biji cili padi - dihiris menyerong
Sedikit air

Cara Memasak :
1. Rebus isi ayam dengan sedikit garam.
2. Dengan baki air rebusan ayam, masukkan sayur (lobak merah, putik jagung).
3. Masukkan pes tomyam dan tambahkan air secukupnya.
4. Masukkan bawang merah, daun limau, kubis bunga, hirisan cili padi dan brokoli.
5. Perahkan hirisan lemon dalam kuah tomyam.
6. Masukkan sesudu susu pekat untuk mendapatkan rasa lemak-lemak dalam kuah tomyam.
7. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
8. Tutup api bila mendidih, boleh dihidangkan panas-panas.

4 comments:

  1. first time dengar guna susu pekat...bleh cuba ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selain susu pekat, boleh juga guna susu cair ST, jangan banyak sangat...sesudu pun dah cukup.

      Delete
  2. Susu tu macam pengganti gula ke yani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susu tu lebih kepada nak bagi rasa lemak-lemak dalam kuah tomyam kita kak Nuriz. Yani kalau masak tomyam tak letak gula sebab nak kekalkan rasa masam, pedas tomyam tu.

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)