20 February 2015

Mak : Buah Belimbing & Sambal Itam Pahang


20 Februari 2015.

Dah dekat 3 minggu dok memetik buah belimbing dari pokok belimbing kat bahagian dapur rumah arwah mak. Sekarang ni musim pokok tu berbuah lebat. Tak terhabis makan sendiri. Haritu dah dok agih pada adik beradik untuk masak lauk dan buat sambal itam.


Lepas tu bila tengok masih banyak buah keluar lagi, adik beradik suruh sedekah pada jiran dan kawan-kawan pejabat. Gigih le suami isteri dok petik untuk bawa opis.


Tak sangka pula, ada staf opis yang beri sambal itam pahang yang dibuat dari buah belimbing yang kami sedekahkan tu. Alhamdulillah...rezeki! Sedap-sedap pula tu. Bawa balik sebekas ke rumah mertua, famili belah mertua cuba rasa, masing-masing suka dan siap tanya macam mana buat sambal itam pahang ni. Aku sharekan je resepi yang kakak aku letak dalam group WA adik beradik kami.

2 comments:

  1. sedapnya sambal itam pahang...lama i x makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat opis ni tengah rancak mencuba masak sambal itam pahang, amsing-masing tunjuk skil....Yani jadi tukang rasa je la...hehhe...

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)