07 December 2012

Kalkulator Kalori : Jom Guna !


Dalam group Herbalife yang aku sertai di dalam Facebook, aku dapat ilmu tambahan tentang pengiraan keperluan kalori harian.

Bak kata orang, kalau dapat ilmu tu, jangan kedekut ilmu, nanti Tuhan marah.
Jom belajar sama-sama, jangan malas-malas tau!

Mula-mula, taip laman web ni --> www.freedieting.com/tools/calorie_calculator.htm

Pada paparan utama tu, masukkan data-data peribadi kita seperti:
1) Age/Umur:
2) Gender/Jantina:
3) Weight/Berat(tukar kepada KG):
4) Height/Tinggi(tukar kepada CM):
5) Exercise Level/Tahap anda bersenam seminggu:
6) Klik CALCULATE
 
Bila dah dapat keputusan macam kat atas tu, mari kita fahamkan apa maksud-maksud tersirat bagi terma 'Maintenance', 'Fat Loss' dan 'Extreme Fat Loss'.

1) Maintenance/ Kekalkan berat badan sedia ada :
Kalau kita nak maintain/kekal berat badan sedia ada...kita tidak boleh makan lebih daripada 1463 kalori sehari.

2) Fat Loss/nak turunkan atau hilangkan lemak :
Kita tidak boleh makan lebih daripada 1170 kalori sehari.

3) Extreme Fat Loss/nak turunkan berat badan pada tahap maksimum: 
Kita tidak boleh makan lebih daripada 933 kalori sehari.
 
Untuk mereka yang benar-benar serius nak menurunkan berat badan, sistem ini banyak membantu kita mengetahui keperluan sebenar kalori harian kita.

Selain daripada kalkulator kalori ni, ada juga pilihan kalkulator lain yang boleh dicuba seperti:

10 comments:

  1. thanks, for above info ... it will be a great help for my diet program :)

    ReplyDelete
  2. kenapa dlm kebnyakan plastik pembungkus makanan kebnyakan unit dlm kkal. Contoh 2 keping biskot chipsmore 144kkal. Bukan kah itu sama dgn 14400kalori?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup....144kkal bersamaan 144.000 kalori. (pembetulan, bukan 14400 kalori).

      Formulanya.... 1kkal = 1000 kalori, jadi 144kkal = 144*1000 = 144.000 kalori.

      Delete
  3. kenapa dekat bahagian weight saya asyik salah ye? taip 40 tak boleh. 40.0 tak boleh. 40.00 tak boleh :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurm, kalau tak silap minimum borderline untuk pengiraan berat adalah 41kg (dalam kiraan KG) dan 41 pounds @ 18.14kg (dalam kiraan pound/lbs). Bawah daripada itu, mungkin dah tergolong dalam unhealthy weight kot?

      Delete
  4. Naktnya boleh? Kalau nak kuruskn badan, kita kena kurangkan kalori drpd jumlah kalori yg ditunjukkkan pada "FAT LOSS" tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, nilai kalori pada bacaan "fat loss" tu adalah jumlah kalori maksimum yang kita boleh ambil untuk sehari. Tapi jangan makan kurang dari 1000 kalori sehari sebab ia tidak bagus dan akan melambatkan proses penurunan berat badan kita.

      Delete
  5. BPLEH BAGI CONTOH SAJIAN LENGKAP 840 KALORI SEHARI DARI PAGI HINGGA MALAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cari contoh di google dan kena adjust ikut keperluan badan dan kesihatan diri sendiri. Tak semua contoh menu sesuai untuk semua peringkat umur/jantina.

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)