19 December 2012

Ikan Selar Bakar Cicah Air Asam


Hari Ahad, hari berseronok-seronok di rumah. Tak keluar ke mana-mana pun. Pukul 10 pagi mak dah tanya nak masak apa hari ni? Oh ibuku, biar betik ibuku! Jam kat dinding pun belum tunjuk pukul 11 pagi mak dah suruh anak mak ni berkuntau dalam dapur ke? Hehehe....

Aku suruh bibik Siti keluarkan ikan, sotong, udang dan ayam dari peti sejuk, nak nyahbeku terlebih dahulu.
Lepas tu, aku minta bibik keluarkan sayur-sayur dan sediakan bahan perencah untuk buat tomyam campur. Sementara aku fokus pada masakan aku, ikan selar bakar cicah kuah air asam.  Jeng-jeng-jeng, inilah masanya nak guna pemanggang ajaib yang baru beli tu. Tak lama pun masak kat dapur bila guna pemanggang ajaib ni. Ikan bakar tu aku balut dengan daun kunyit, bila dah masak, pergh....bau wangi daun kunyit semerbak sampai bibik aku kata tak sabar nak makan.

Gambar sebelum makan? Tak dak. Tak sempat. Masing-masing dah kelaparan. Tinggal tulang-temulang ikan je. Bibik aku punya selera makan, sampai cakap nanti kita buat lagi ye puan? Ewah ewah.....mak aku pun makan sampai bertambah nasi. Overall, semua lauk pedas, tomyam pedas, ikan bakar pedas (aku guna perencah siap Ikan Bakar Adabi).....sempurna untuk kombinasi dengan nasi panas dan perut lapar.

6 comments:

  1. haih, sue ade beli pembakar tu, tapi tak guna2 lagi.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, nanti hujung minggu ni gunalah pemanggang tu, sementara tu cuba la cari resepi best2 yang boleh dimasak guna alat tu. Heee~

      Delete
  2. Replies
    1. Sweet Tooth: hehe, alhamdulillah sedap...lps ni boleh masak lauk lain lagi dgn pemanggang tu.

      Delete
  3. Ikan bakar sesuai tuk yg sedang diet kan..ida pn salu buat ikan kembung bakar ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu eida, bagus untuk yg sedang berdiet, ikan kukus pun lagi bagus...aish, dah tersebut ni, terliur plak nak makan ikan kukus asamboi.....

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)