17 January 2011

Jom Main Masak-Masak

Balik dari Seremban, aku terperuk kat rumah sorang-sorang. Mak aku masih di Meru,Klang sebab menghadiri kenduri perkahwinan saudara di sana. Sampai rumah dah dekat pukul 11 lebih, kemas itu dan ini, basuh baju, kemas ruang tamu, kemas bilik tidur..tahu-tahu je jam dah menunjukkan hampir pukul 2 petang. Perut pun dah berbunyi....aisehmen, cacing mintak makan laaa...heheh...

Godek-godek barang kat dapur, tengok macam cukup je bahan untuk masak mee maggi kari. Apa lagi? Sesi masak-masak untuk survive sorang diri kat rumah...


Bahan-bahan untuk masak resepi mee maggi kari: 2 bungkus mee maggi kari, 2 biji telur, 6 batang cili padi dan air.


Rebus dulu mee maggi kari tu, kasi lilin pada mee tu tanggal, pastu tukar air rebusan dia...


Bila dah nampak kembang skit, masukkan telur...kasi telur tu masak skit, pastu hancur2kan dia


...sampai jadi macam ni....


Lepas tu, masukkan serbuk kari mee maggi tu dalam periuk.


Kemudian, masukkan cili pada yang dipotong kecil-kecil...ikut tahap kepedasan yang korunk leh terima...


Tadaa.....dah siap!


Best layan makan mee maggi kari ni dengan air oren Sunkist sambil tengok tv.....masyuk!!

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)