02 April 2015

Sambal Tumis Udang

 
2 April 2015.

Sana sini orang dok rungut pasal GST...hampir semua benda dikenakan GST.
Nak pergi makan tengahari kat foodcourt Mydin pun fikir 45 kali.
Gambar kat atas tu gambar lauk dalam pinggan aku sehari sebelum GST (31 Mac 2015). 
Cuba teka berapa RM?
RM7.00 ye.
Nasi separuh, sambal kentang, sayur kacang panjang, kuah kari dan ikan goreng saiz kecil.

Suami ambil kuew tiau goreng tanpa sayur, telur mata, RM6.50.
Nasib baik air minum tapau dari rumah.
Makan tanpa air untuk suami isteri, RM13.50. Kalau beli air di foodcourt, tambah lagi RM3.00 menjadikan semunya RM16.50. Lepas GST, entah berapalah naik harga makanan dan minuman kat situ?

Takpe la, sekali dalam lima hari bekerja makan kat foodcourt bolehlah layan.
Hari lain kita pakat masak bawak bekal makan sama-sama lagi afdal. 


Semalam, masak sambal tumis udang tengok resepi Kak AzlitaMasamManis.

Resepi Sambal Tumis Udang
Bahan-Bahan:
400 -500gm udang
1-2 keping asam keping
Sedikit air
Sedikit garam
Sedikit perasa - cukup rasa
1 sudu besar gula

Bahan Kisar
2-3 sudu cili mesin
2-2 1/2 sudu bawang merah ~ dikisar
1 sudu bawang putih ~ dikisar
Belacan sebesar 50 sen. Di kisar bersama cili

Cara Memasak:
1) Udang digaulkan dengan sedikit garam kemudian digoreng hingga merah, jangan goreng lama nanti udang kecut dan keras. Bila sudah merah angkat. Ketepikan.
2) Panaskan minyak.
3) Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah di kisar. Tumis hingga garing.
4) Kemudian masukkan cili dan belacan yang dikisar sekali dan masak lagi hingga cili betul-betul garing dan terbit minyak.
5) Bila dah garing masukkan asam keping dan sedikit air.
6) Perasakan dengan garam, gula dan cukup rasa.
7) Biar dia merenih kejap kemudian barulah masukkan udang yang dah goreng tadi. Biarkan udang meresap dalam sambal dan keluar manis airnya baru tutup api dan sedia di hidangkan.

6 comments:

  1. wow sedapnya sambal udang....
    betul, elok bawak bekal dari rumah.. jimattt... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama berhajat nak buat sambal tumis udang ni Nina...asyik buat gulai masak lemak je. Tapi kalau dapat letak petai dalam sambal tumis ni lagi peerrgghhh!! Memang hantu petai pun tapi disebabkan suami x gemar petai....ai is pasrah...huhu...

      Delete
  2. hhhuuhuhu...skang dah jarang masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut hati memang lagi senang lunch kat luar je ST...tapi bile tgk macam makin mahal je sekarang ni....masak sendiri 2 lauk sehari memadai la kot untuk kami berdua..

      Delete
  3. bnyak gak tu tau untuk rm7, kalau kat sini mcm tu mau dah jd rm10 huaaarggghhhh nanges laju2!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu..kalau KL memamg mahal la kot dari melaka...Yani jarang makan luar so terasa mahal la juga bila kena sepinggan mcm tu RM7.00.....

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)