08 March 2015

Sambal Sotong Kering


8 Mac 2015.

Kebelakangan ni, tak tahu la kenapa tekak asyik nak makan lauk-lauk yang dah lama tak makan. Sotong kering ni...gosh! Dah berpuluh tahun kot tak makan sotong kering. Satu perangai aku...aku hanya makan sambal sotong kering yang arwah mak masak je. Ntah le..susah tekak nak terima sambal sotong kering yang orang lain buat.

Ni bila dah terasa nak makan, kena la pepandai sendiri masak. Jumpa resepi sambal sotong kering oleh Puan Azlita Masam Manis. Boleh rujuk di sini Azlita MasamManis : Nasi Lemak Pandan Dan Sambal Sotong Kering.


Bahan-bahan :
6-8 keping sotong kering (rendam lembut dan cuci bersih)
1/2 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar ~ potong bulat Garam dan gula secukup rasa

Bahan Kisar
10 ~ 15 tangkai cili kering ~ rendam lembut
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan

Cara Memasak :
1. Sotong di rebus sebentar hingga lembut, angkat dan toskan
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga garing, harum dan terbit minyak
3. Masukkan air asam jawa , perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masak hingga sambal hampir kering dan kuahnya pekat.
5. Kemudian masukkan sotong dan bawang besar.
6. Kacau rata.
Bila dah merenih bolehlah di hidangkan

2 comments:

  1. Replies
    1. Alhamdulillah...setakat tekak kami suami isteri lepaslah isi perut.....

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)