08 March 2015

Daging Masak Kicap


8 Mac 2015.

Hari ni dok sibuk mengemas kat luar rumah, jadinya masak simple-simple je untuk makan tengahari. Tanya suami nak makan apa? Dia tanya daging ada tak? Bila jawap ada, dia minta masakkan lauk daging masak kicap ni. Aku dah ada lauk aku sendiri; sambal sotong kering semalam masih ada sikit lagi, dah aku sorang je makan.

Bahan-bahan:
1/2 kg Daging lembu
Ubi kentang (1@2 bijik)
Bawang besaq (1 labu)
Bawang putih (4-5 ulas)
Halia
Cili Padi
Air asam jawa / Asam Keping
Gula n garam
Minyak (dlm 2 sudu)
Kicap

Cara-Cara Memasak:
- Rebus daging bersama air, garam n kunyit sampai empuk. Kalau air kering boleh tambah air.
- Bila daging dah empuk, masukkan ubi, halia dan bawang putih.
- Masukkan kicap dan gula.
- Masukkan cili padi
- Masukkan air asam jawa
- Masukkan bawang besar dan minyak

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)