12 March 2015

Sambal Goreng Ikan Bilis Kentang

12 Mac 2015.

Lauk yang menjadi kegemaran suami, setiap minggu mesti ada sehari yang dia minta masakkan lauk sambal goreng ikan bilis kentang ni.

Bahan-Bahan :
4 genggam ikan bilis yang siap dikopek (aku beli siap-siap yang dah dikopek kat pasar)
2 biji kentang dihiris nipis
2 1/2 sudu bawang besar kisar
1 sudu bawang putih kisar
3 sudu cili kisar
1 -2 keping asam keping
Gula 
Garam
Perasa
Sedikit air

Cara Memasak :
1) Goreng kentang dan ikan bilis secara berasingan. Aku goreng kentang dulu, baru ikan bilis sebab lepas goreng ikan bilis, minyak mesti jadi warna keruh.
2) Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan sedikit garing.
3) Masukkan cili kisar, tumis hingga garing.
4) Tambah gula, garam dan perasa.
5) Masukkan sedikit air untuk jadikan kuah.
6) Campak asam keping untuk perisakan kuah.
7) Leburkan ikan bilis dan kentang dalam kuah sambal, gaul rata.
8) Hidangkan.

10 comments:

  1. Replies
    1. resepi biasa-biasa je Iza....dah kering idea nak masak apa untuk bekal tengahari. Asyik lauk berkuah je, sekali sekala tukar selera makan sambal goreng. :)

      Delete
  2. ini makan ngan nasik panas2, taruk kicap.. pun sodap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bettuullll....Yani kalau makan sorunk2 kat rumah, layankan dengan kicap dan telur mata kerbau pun masyukkk..

      Delete
  3. yani, bilis tu goreng kejap je ke bagi garing? kadang bilis i jadi liat bila dah masak dgn sambal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani biasanya bilas dgn air dulu baru goreng garing. Tapi ntah la..kadang2 dah goreng garing pun lepas buat sambal jadi liat jugak...kena cari petua ni juga ni macam mana nak kasi dia tak liat lepas jadi sambal goreng. Ada orang kata depend pada jenis ikan bilis..

      Delete
  4. sedapnya.peberet ni nak nak sambal tumis tempe
    kebiasaannya saya akan tutup api dulu kendian baru gaulkan ikan bilis tadi. keranggupan nya brtahan la juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo...macam tu ye cara Sue buat sambal ikan bilis rangup ye? Ok2...nanti boleh try next time buat sambal ikan bilis ni....biasanya Yani gabungkan ikan bilis, kentang dan tempe dalam sambal goreng ni, kebetulan masa nak masak takde stok tempe kat rumah pulak....hehehe...

      Delete
    2. ooo...tq sue...bleh cuba gak ni :-) sambal bilis ni pebret hubby i... tapi bini dia ni asik fail je... heheheh :-P

      Delete
    3. ST, Yani ada cari petua untuk buat ikan bilis jadi garing dan tahan lama...kat blog someone aritu ada sebut goreng ikan bilis tu dengan api yang sederhana dan biar lama.sikit dalam minyak. Kalau bilas demgan air jangan lama, sebab kalau kembang tak jadi rangup nanti.

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)