03 November 2014

Tomyam Lebur Dan Spagetti Cendawan Daging Burger

3 November 2014.

Cukup lama dah tak masak tomyam. Hari Sabtu lepas tinggal kat rumah seorang diri sebab suami pergi kerja. Nak masak beria-ria pun malas sebab confirm makan seorang je. Tengok dalam fridge, banyak lagi sayur tapi dah kecut-kecut sebab tak guna sangat.Ada brokoli, lobak, serai, cili padi, tempe. Sekali ternampak kacang buncis dengan kubis tergolek-golek dalam fridge...pun boleh! Campak je sekali harung. Eh...limau kasturi tak de plak. Nampak lemon...pun boleh! Hahaha...

Bukak bahagian beku, ada sotong dan udang yang dekat berapa minggu tak usik. Matikan air sotong dan udang sekejap. Lepas tu campak 2 kiub tomyam Knorr dalam periuk, lebur semua sayur, sotong dan udang tadi. Tak puas hati sebenarnya bila makan tomyam kat kedai. Ko minta tomyam campur, bila sampai, semendang jumpa batang serai dengan kulit bawang je, isi seciput je. Haa..hambek, buat sendiri tomyam, sampai terbaring kekenyangan menghabiskan tomyam lebur ni. Tomyam ni kire semua dalam satu lauk; ko nak sayur ada, nak makanan laut ada, rasa masam pedas pun ada. Satu lauk pun dah cukup mengenyangkan. Sebab tu aku panggil dia 'tomyam lebur'.


Ahad pagi lepas berjogging, ajak suami pergi pasar sebab nak beli daging batang pinang tapi dah bila sampai, dah habis. Aku beli ikan selar untuk makan dan untuk stok ikan selar rebus kucing-kucing kat rumah tu. Jangan main-main, kucing pun makan ikan setaraf dengan tuan tau? Beli sayur lebih kurang, beli barang kering.

Balik tu, singgah Family Store nak beli bahagian dada ayam. Sekali bila lalu bahagian spagetti, tanya suami nak masak apa? Suami dah lama teringin nak makan spagetti, last masak aritu masa bulan Ramadhan. Aku bulatkan mata kat suami..makan spagetti tengahari? Tak nak makan nasi ke? Huhuhu...dah dia nak makan, masak je la. Senang sikit kerja aku.

Suruh dia cari daging kisar kat bahagian beku, tapi dah habis. Yang tinggal ayam kisar je. Memang tak la nak masak spagetti pakai ayam kisar, tak kena tekak laki aku kang. Last-last suruh je dia ambik daging burger lembu sebagai ganti dari takde langsung.

Kuah spagetti ni pun aku guna konsep campak dan lebur je. Ada cili mesin, aku masuk, ada lada hitam kisar, pun aku masukkan. Cendawan butang sebotol aku habiskan. Kalau simpan baki, alamatnya sampai berkulatlah terletak dalam fridge. Hasilnya, 3 pinggan laki habiskan spagetti ni, lepas tu mengantuk kekenyangan depan tv. Huhuhu...

P/s: Penat je beli buku masakan berlambak-lambak. Sebab time memasak confirm ikut suka hati dan guna konsep campak dan lebur. Huhuhu...

8 comments:

  1. Replies
    1. asalkan mengenyangkan perut, alhamdulillah......huhuhu~

      Delete
  2. tomyam masuk tempe yer.. tak pernah lagi akak tgk ni. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer try nanti KekDa...sedapppppp! Lagi2 kalau tempe baru buat/beli panas-panas....

      Delete
  3. same la kitaaa.. buku recepi siap ada jamie oliver bagai tapi last last main campak campak ikut suka hati asal kena tekak sendiri kan. especially bila laki tak ada lagiiiilah! haha. happy anniversary to you! saya pun 4 tahun dah menyulam cinta laki bini ni.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan?? Makan untuk dua tekak je, presentation macam mana pun tak kisah asalkan tekak laki puas makan, syukur dah. Happy anniversary to Zura dan hubby jugak.....chaiyok! Long way to go..

      Delete
  4. Replies
    1. Yang mana satu tu? ;)
      Lepas tekak sendiri, jadi ler...

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)