10 November 2014.
First time masak lauk paprik ayam, hasil google dua tiga blog masakan. Dah straight seminggu masak lauk berkonsep lebur, menjadi la pulak. Senang dan laju sikit stok sayuran dalam fridge tu habis, kalau tak sampai layu kejung belum tentu berusik.
Bahan-bahannya:-
2-3 ketul isi ayam bahagian dada - dipotong kecil
2 1/2 sudu besar bawang merah - diblend
1 1/2 sudu besar bawang putih - diblend
1 inci halia - di blend
1-2 batang serai - dititik
2-3 sudu besar cili blend
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
Sayuran (Sukatan ikut suka ko la...) :-
Lobak merah
Putik jagung
Brokoli dipotong kecil
Kacang panjang (Aku tak ada kacang panjang, jadi ganti dengan kacang buncis...pun boleeeh~)
1 biji tomato dibelah empat/lapan
Bunga kobis dipotong kecil
Cili padi yang dibelah dua
2-3 helai daun limau purut
1 labu bawang besar yang dibelah empat
1 batang cili merah dan hijau dipotong serong
3-4 ketul cendawan butang
Cara memasak:-
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
2. Biarkan sampai bahan tumis kekuningan.
3. Masukkan cili blend. Masukkan cili api. Kacau sampai cili itu masak.
4. Masukkan isi ayam dan biarkan sampai ayam agak masak.
5. Masukkan sos tiram, cili sos, gula dan garam - ikut rasa ko.
6. Masukkan lobak merah, putik jagung dan bunga kobis. Lepas tu barulah dimasukkan kacang buncis,brokoli, dan cendawan butang.
7. Kacau sampai masak sebelum dimasukkan daun limau purut, tomato, bawang besar dan cili merah dan hijau tadi.
8. Angkat dan hidangkan.
P/s: Ada resepi yang aku google, suruh letak bancuhan 1 sudu tepung jagung + 3 sudu air untuk pekatkan kuah...tapi aku tak letak pun, alhamdulillah kuah jadi pekat.
hubby kita suka sangat makan paprik.. kongsi resepi pls
ReplyDeleteZue, dah masukkan resepi paprik ayam ni, sorry lambat. Sepanjang hari ada bengkel jadi tak berkesempatan sentuh komputer. Balik rumah baru dapat ngadap pc...huhu!
Deletesedapnyee...dah lama berangan nak masak paprik..sampai kering dah daun limau putut dlm peti sejuk xjugak jadi2..hewhew
ReplyDeleteHehe...Yani ni beli sayur banyak plak minggu ni, kebetulan cukup bahan tu yang teruskan juga niat buat lauk paprik ni. Konsep masak secara lebur semua bahan nampak menjadi plak minggu ni....asalkan perut kenyang.
DeleteMy pebret too. Haritu penah buat yg pesen gini jgk. Tp tekak lagi suka yg paprik kuning tuh. Nyumsss
ReplyDeleteAde eh paprik kuning? Apa beza bahan yang digunakan? Kot ade CikJi ada resepi dia, leh la kongsikan.... :) Makan dengan nasi panas-panas ni sedap...tak payah banyak lauk, ngadap ni je dah cukup.
Delete