12 November 2014.
Tercapai jugak hajat nak buat ikan selar bakar dan kuah asam untuk menu makan tengahari kami suami isteri hari ni. Malam tadi dok perapkan dua ekor ikan selar dengan perencah ikan bakar Adabi. Dua hari berturut-turut guna pemanggang ajaib. Huhu...
Resepi Kuah Asam
oleh : tarabozu2.blogspot.com
1/2 - 1 sudu besar pes asam jawa Adabi
1/2 - 1 biji tomato dipotong dadu
1 biji lada merah
5-6 biji cili api hijau
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 inci belacan bakar
Perasa
Garam dan gula secukupnya
Caranya :
Hiris bawang besar, tomato, lada merah dan cili api hijau. Basuh dan toskan. Ketepikan.
Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air sehingga sederhana pekat.
Masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga semuanya larut dan rata.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi. Perasakan rasanya.
Jika rasa sudah cukup hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.
No comments:
Post a Comment
Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)