02 October 2014

Kari Daging Stail Mamak

2 Oktober 2014.

Jangan gelak lebih-lebih eh?
Aku memang tak reti masak lauk kari daging lagi.

Malam tadi dok fikir nak masak apa untuk bekal esok (which is hari ni)?
Ada daging dah siap hiris nipis dalam fridge.
Terfikir nak masak kari daging, lepas tu dok google resepi dalam blog orang.
Haish, macam-macam resepi kari daging ada. Ada yang masuk bahan ni, orang lain tak masuk plak.
Dah konfius dah.

Last-last aku whatsapp adik beradik, tanya resepi kari daging yang senang.
Kak Lang aku jawap, ko nak masak kari daging masuk santan ke atau tak? Aku tanya apa beza?
Dia kata kalau masak letak santan, tu kari orang Melayu. Kalau kari daging tak letak santan, rempah semata dan letak air asam serta pekat...tu kari daging stail mamak.

Aku tanya la macam mana nak masak kari daging stail mamak. Apa step.
Dok la Kak Lang aku whatsapp step by step apa nak masuk dulu. Sambil masak, sambil pegang hp.
Nasib baik tak jatuh dalam periuk jadi kari hp. Hahaha~
Hasilnya?
Marbeles.
Dah siap masak, bau semerbak dari dapur sampai ruang tamu.
Panggil suami, suruh cuba test rasa.
Nyuuumm.......dia kata sedap! Ok, lulus.



Resepi Kari Daging Stail Mamak
Bahan-bahan:
1 - 1 1/2 labu bawang besar di mayang halus
2- 3 ulas bawang putih di mayang halus
2 inci halia di mayang halus
Rempah 4 beradik (1 batang kayu manis, 2 kelopak bunga lawang, 2 biji pekkak dan 3 batang bunga cengkih)
2 - 3 sudu cili merah blend
2 - 3 sudu rempah kari ayam & daging
1 - 2 batang daun kari
500 - 750gm daging yang dihiris halus dan direbus (air rebusan ambik sedikit buat kuah)
1 - 2 biji kentang (belah 4 dan rebus dulu kasi empuk)
Garam
Gula
Perasa
Air asam jawa secukup rasa 

Cara Memasak:
1) Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dengan rempah 4 beradik sampai naik bau.
2) Masukkan daun kari sekali masa menumis.
3) Dah nampak bawang kekuningan, masukkan cili merah blend.
4) Masukkan rempah adabi (ada orang bancuh dengan air sedikit, tapi aku tak bancuh sebab baca blog kata lebih sedap masuk rempah kering macam tu dan goreng dengan api sederhana, tapi jangan sampai hangus)
5) Dah pecah minyak, masukkan daging yang sudah direbus, masukkan sedikit air rebusan sebagai kuah.
6) Masukkan kentang yang sudah direbus.
7) Bila dah semua sebati, masukkan air asam jawa pekat agak-agak je. Ni nak bagi kuah rasa pedas-pedas masam.
8) Tambah air kalau kuah kurang tapi kari lebih sedap kalau kuah dia pekat-pekat sedikit.
9) Perasakan dengan garam, gula dan secukup rasa.
10 ) Siap!

20 comments:

  1. dekat rumah tak pernah masak kari dengan santan sebab nanti tak laku...semua prefer tanpa santan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani lagi la baru belajar masak kari....dah tu nasib baik ada yg bagi tahu kari ada jenis2 nyer...bersantan dan tanpa santan.....banyak kena belajar lagi ni...huhuhu...

      Delete
  2. mak saya pun selalu masak kari mamak stail :) sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu...nasib ada mak lagi yang leh masakkan kari....Yani tahu masak kari pun lepas arwah mak meninggal...rasanya masa arwah mak ada pun, memang jarang masak kari. So memang tak sempat belajar dengan arwah mak.

      Delete
  3. Replies
    1. Untuk makan-makan sendiri laki bini lepas la kot selera tekak sendiri....hehhee...

      Delete
  4. akak tak pernah lagi masak kari tanpa santan nih.
    dan rasanya tak penah buat kari daging.
    ke pernah.

    entah. lupa. huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.....Yani pun tak pernah masak kari ayam/daging. ni 1st time. Nasib menjadi. Kalau tak jadi, memang seumur hidup tak nak try buat lagi....kih kih kih...

      Delete
  5. tak pernah try masak kari tanpa santan. Biasa kari mmg ngan santan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang Yani fikir pun sama mcm tu jugak...kari mesti bersantan
      Tapi bila try masak cara mamak...ok jugak. Sekali sekala boleh try kalau stok santan habis kat rumah...kan?

      Delete
  6. Replies
    1. Sabar..sabar.....hik hik hik..
      Dah siap taip, nanti Yani letak sini ye...

      Delete
  7. lapor nengok gambor ni...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) balik nnt boleh buat ST....Yani dah makan lunch td dengan suami.

      Delete
  8. Cili gn cili hidup/cili kering ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry baru perasan komen Suzilawati ni....saya guna cili kering blend..

      Delete
  9. Nak try buat la hari ni kari daging tanpa santan..dok google mcm2 bahan buh.yg ni nampak simple n lebih senang..xpernah lg buat sendiri..1st time nk cuba ni..harap menjadi la..hihi.kredit yg punya resepi,tq so much.

    ReplyDelete
  10. Nyum3 sedap. Ada resepi ganti daun kari dgn serai tanpa asam jawa. Sedap jugak tu. Seronok kn Malaysia ni macam2 cara. Sedap2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke? boleh dicuba resepi baru ni nanti masa bulan ramadan, terima kasih atas infonya

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)