13 Januari 2014.
Huu..bila mood nak masak muncul, nah hambik....macam-macam aku masak.
Sampai bibik Siti naik hairan, siap tanya "CikDa masak banyak-banyak macam ni ada nak buat makan-makan ke? Jemput orang?"
Kih kih kih....makan je la bibik.
Kebetulan suami bercuti semalam, cadangnya nak pergi sekejap ke Karnival Mahabbah IKIM.FM di Pusat Islam Melaka. Tapi lepas pekena masak lemak siput sedut campur keladi mak tengahari semalam, terus suami isteri terlena berjemaah sampai pukul 3 petang. Bangun-bangun terus solat Zuhur sama-sama. Lepas tu tanya suami, nak makan chicken chop dan fish and chip homemade tak malam ni? Kalau nak, kena pergi beli bahan-bahan di Econsave.
Alang-alang dah pergi Econsave, lepas beli semua barang-barang, cuit suami ajak karaoke 1 jam kat My Box tepi Econsave tu. Lama dah rasanya tak berkaraoke dengan suami sebab suami selalu cuti tak kena hari minggu. Sampai rumah, terus siap-siapkan bahan nak masak, sambil suami tolong sediakan apa-apa yang patut. Cepat sikit kerja aku kat dapur, masa jadi singkat untuk masak dua tiga masakan sebelum pukul pukul 8 malam. Semua masakan buat serentak, sementara tunggu kentang direbus, aku siapkan bahan untuk puding triffle. Alhamdulillah puding triflle dapat buat 4 bekas; selamat dah 1 bekas makan malam tadi ramai-ramai satu famili, 1 bekas aku suruh adik aku bawak balik, 1 bekas khas untuk suami bawak ke ofis hari ni dan baki 1 bekas lagi aku bawa ke opis (sapa yang dapat rasa la, bekas kecik, first come first serve!).
Huu..bila mood nak masak muncul, nah hambik....macam-macam aku masak.
Sampai bibik Siti naik hairan, siap tanya "CikDa masak banyak-banyak macam ni ada nak buat makan-makan ke? Jemput orang?"
Kih kih kih....makan je la bibik.
Kebetulan suami bercuti semalam, cadangnya nak pergi sekejap ke Karnival Mahabbah IKIM.FM di Pusat Islam Melaka. Tapi lepas pekena masak lemak siput sedut campur keladi mak tengahari semalam, terus suami isteri terlena berjemaah sampai pukul 3 petang. Bangun-bangun terus solat Zuhur sama-sama. Lepas tu tanya suami, nak makan chicken chop dan fish and chip homemade tak malam ni? Kalau nak, kena pergi beli bahan-bahan di Econsave.
Alang-alang dah pergi Econsave, lepas beli semua barang-barang, cuit suami ajak karaoke 1 jam kat My Box tepi Econsave tu. Lama dah rasanya tak berkaraoke dengan suami sebab suami selalu cuti tak kena hari minggu. Sampai rumah, terus siap-siapkan bahan nak masak, sambil suami tolong sediakan apa-apa yang patut. Cepat sikit kerja aku kat dapur, masa jadi singkat untuk masak dua tiga masakan sebelum pukul pukul 8 malam. Semua masakan buat serentak, sementara tunggu kentang direbus, aku siapkan bahan untuk puding triffle. Alhamdulillah puding triflle dapat buat 4 bekas; selamat dah 1 bekas makan malam tadi ramai-ramai satu famili, 1 bekas aku suruh adik aku bawak balik, 1 bekas khas untuk suami bawak ke ofis hari ni dan baki 1 bekas lagi aku bawa ke opis (sapa yang dapat rasa la, bekas kecik, first come first serve!).
Nota : Ini percubaan pertama buat mashed potato with gravy ala KFC sendiri. Suami kata mashed potato dah pass with flying colors...except gravy tu.
Suami tolong part lenyekkan kentang rebus dan gaulkan dengan lada sulah, lada hitam dan butter. Part gravy mashed potato aku tu memang failed la. Tak jadi warna coklat caramel sangat macam yang resepi aku ikut tu, mungkin ada silap pada bancuhan tepung jagung atau terlebih air. Gravy mashed potato aku cair tapi cukup rasa. Belasah, habis juga semua dok tuang atas mashed potato masing-masing.
Masa kat econsave aku beli 2 kg lebih buah ngaku, masa perayaan Chinese New Year je dapat jumpa buah ni. Nama lain buah ngaku ni; buah arrowhead. Berjemaah juga dengan bibik Siti kopek kulit buah ngaku lepas tu sagat dengan alat sagat. Lepas ajar bibik cara goreng sampai warna kekuningan, aku pass tugas mengoreng pada bibik Siti. Dapatlah dalam dua bekas lebih, tapi sekejap je dah tinggal separuh, kejap-kejap ada je yang buka dan makan. Kih kih kih...keropok ngaku ni sedap, rasa lemak manis.
Masa kat econsave aku beli 2 kg lebih buah ngaku, masa perayaan Chinese New Year je dapat jumpa buah ni. Nama lain buah ngaku ni; buah arrowhead. Berjemaah juga dengan bibik Siti kopek kulit buah ngaku lepas tu sagat dengan alat sagat. Lepas ajar bibik cara goreng sampai warna kekuningan, aku pass tugas mengoreng pada bibik Siti. Dapatlah dalam dua bekas lebih, tapi sekejap je dah tinggal separuh, kejap-kejap ada je yang buka dan makan. Kih kih kih...keropok ngaku ni sedap, rasa lemak manis.
Aku minta tolong bibik Siti gorengkan chicken chop, fish fillet dan fries. Gravy chicken chop aku buat. Kalau kat kedai makan, bila order chicken chop, paling banyak pun mushroom ko jumpa dalam gravy ko...2-3 ketul! Kuah chicken chop aku kaya mushroom dan creamy, puas makan!
Oleh kerana dalam FB dan blog ada yang bertanya macam mana rupa bentuk buah ngaku ni, ni gambarnyer ye...hasil pinjam dari pokcik Google. Tak ingat pula nak snap gambar buah ngaku yang beli semalam. Rupa dia lebih kurang macam buah lobak cina tapi versi putih. Kui kui kui!
Sumber Gambar : Pokcik Google
Oleh kerana dalam FB dan blog ada yang bertanya macam mana rupa bentuk buah ngaku ni, ni gambarnyer ye...hasil pinjam dari pokcik Google. Tak ingat pula nak snap gambar buah ngaku yang beli semalam. Rupa dia lebih kurang macam buah lobak cina tapi versi putih. Kui kui kui!
Caner ropa asal buah ngaku ni yani? first time i dgr nama buah ngaku... hihihihi... :-)
ReplyDeleteST, jawapan bagi soklan ST tu dah jawap secara bergambar dlm entri atas ni...hehehhe~
Deleteohohoho...smalam x kluo gambo nih... 'tenet weng! kikikikiki...
DeleteHihihi~ so, dah kenal la kan? Yani hari ni nak gi cari buah ngaku ni lagi...keropok dalam balang kat rumah dah habis dimakan. Bibik suruh pergi beli lagi....standby stok!
Deleteok, mmg nmpk tempting..puas hati kan kalau masak senrdir :)
ReplyDeleteYup, memang puas hati. Bahan boleh letak banyak2...rasa boleh ikut selera kita. :)
DeleteRajinnya Yani..bila la mood nk rajin masak nak datang ni..huhu..buah ngaku ke tu?selama ni tak tau pun gunanya apa..jadi keropok rupanya ya.rasanya mcm ubi ka?good info sis!
ReplyDeleteNi namanya rajin bermusim, Kak Nuriz...huhuhu~
DeleteTime mood nak memasak dtg, eh..boleh sampai 2-3 jenis benda buat.
Time tak de mood, memang tak teringin pun...masak yg biasa2 je.
Yani..L penah nampak buah ngaku tu tp xtaw plak name die ngaku heheh thx new info.. wah part mashed potato yg xtahan tu cmbest! Sesekali memasak dh mcm masterchef dh yani masak
ReplyDeleteMemang kalau kat supermarket dia akan tulis "Arrowhead", cuma ada org dah terbiasa dengan nama dia yg "buah ngaku" tu...erk, masterchef? tak tercapai dek akal nak sampai peringkat masterchef tu..ni pun tgk resepi dalam blog org sampai berbelas kali, takut silap buat...kih kih kih~
Delete