16 September 2013

Kek Pelangi Kukus Resepi Azie Kitchen


 
16 September 2013.
Selamat Hari Malaysia yang ke-50 semua! Kek Pelangi Kukus yang dibuat pada malam Sabtu dengan merujuk blog Azie Kitchen.


Awal bulan Julai haritu, pernah la cuba buat Kek Marble Pelangi dengan konsep bakar dalam oven...hangus Jah oi! Silap aku sebab pakai api atas bawah dan bekas membakar tak sesuai.....sedih bila tengok balik gambar Kek Marble Pelangi tu. Terbuang macam tu je, walaupun ada bahagian yang boleh makan dan masak.

Kali ni, Alhamdulillah menjadi walaupun masa siap-siap nak masuk dalam bekas kukus, baru teringat kena masuk susu segar dalam bancuhan tepung...huhuhu! Adoi...ada je yang terlupa. Tapi, rasanya tanpa susu segar pun dah cukup sifat Kek Pelangi Kukus ni; manis, lembut, gebu dan lembab (moist).


Tapi, macam biasa la...tangan tak berseni, corak kek pun ala kadar je, main bubuh. Kalau tengok gambar kek orang lain, sangat cantik bercorak wrna warni. Pelangi aku ada 4 layer je, tak cukup sifat. Huhuhu!


P/s: Jatuh hati dengan konsep buat kek dengan mengukus....

4 comments:

  1. cantik sgt kaler dia yani! suka sgt. terliur plak tgk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu, corak tak semenggah tak apa, janji sedap makan...kan?

      Delete
  2. As salam. Warna kek nya sangat cantik . Terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai....owner resepi Kak Azie datang menjengah pula...huhu, terima kasih sebab kongsikan resepi yang sedap ni...warna cantik tapi Yani tak de seni nak bentukkan layer dalam kek ni....

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)