07 May 2013

Usaha TTC : Speman dan Kapikachhu


6 Mei 2013.


Sabtu lepas (4 Mei 2013) masa ke Masjid Tanah denagn encik suami, singgah ke Farmasi Dama Sdn Bhd untuk beli blood test strip mak. Encik suami ingatkan aku, suruh tanya staf farmasi tu kalau ada jual produk Himalaya.

Alhamdulillah!

Kat Farmasi Dama ni, produk Himalaya Speman, Kapikachhu dan Shatavari ada banyak stok lagi. In shaa Allah, tak putus stok bekalan rasanya. Mula-mula kami ingat nak beli Speman sahaja dahulu, tapi staf farmasi galakkan encik suami ambil Speman bersama Kapikachhu. Dia cerita, ada pekerja loji penapisan Petronas juga mengambil kedua-dua suplemen ini. Mungkin ada rasionalnya kaitan antara kualiti sperma yang rendah dengan persekitaran tempat kerja yang melibatkan bahan kimia dan haba panas.

Tempoh makan pun staf farmasi tu suruh makan supplemen ni untuk tempoh enam bulan untuk lihat kesan positif. Lepas dua bulan makan, mungkin boleh buat ujian sperma sekali lagi untuk lihat sekiranya ada perubahan baik.


Harga sebotol Speman di Farmasi Dama adalah sebanyak RM45.90 (100 biji) dan Kapikachhu RM47.00 (60 biji). Bentuk pil Speman tu macam Smarties, menggoda sungguh, rasa nak masukkan dalam mulut je, dah la warna pink...hahaha!

Jadi, encik suami sudah mula mengambil supplemen ini setiap hari mulai Sabtu lepas. Usaha, usaha dan usaha...

Speman


Speman from Himalaya herbals is a premier Herbal formulation which helps to improve the problems associated with the male reproductive system. The herbs present in this medicine has manifold functions. It not only helps to promote a healthy LH-FSH hormone level but also helps to support the normal basophil cells in the pituitary gland. This is a rejuvenating tonic which has provided hope to several couples. Along with boosting vitality, it also helps in maintaining healthy sperm production and tones up the male reproductive system.
Himalaya Speman - Natural herbal remedy to maintain healthy sperm health

Speman from Himalaya is a certified Ayurvedic herbal formulation which has been proved beneficial in improving the male reproductive health. It helps to maintain healthy sperm health, improve the sperm count as well as sperm motility. It has clinically been tested and has shown to have no side effects. Himalaya Speman bears the reputation of being a supplement that helps in improving the condition of oligospermia. It is effective in augmenting the general vitality and is also considered as a restorative and nervine tonic.

Key Ingredients of Speman from Himalaya:
  • Salabmisri (Orchis mascula), 130mg
  • Kokilaksha (Hygrophila auriculata Syn. Asteracantha longifolia), 64mg
  • Vanya kahu (Lactuca scariola Syn. L.serriola), 32mg
  • Kapikachchhu (Mucuna pruriens), 32mg
  • Suvarnavang (Mosaic gold), 32mg
  • Vriddadaru (Argyreia speciosa Syn. A.nervosa), 64mg
  • Gokshura (Tribulus terrestris), 64mg
  • Jeevanti (Leptadenia reticulata), 64mg
  • Shaileyam (Parmelia perlata), 32mg
Dosage:
1 capsule two times daily before meals


Side Effects:
As per medical journals, Speman has no side effects.


Benefits of Speman from Himalaya:
  • Speman from Himalaya helps to promote the male reproductive health
  • Speman from Himalaya is an herbal cure to increase sperm count
  • Speman from Himalaya boosts libido and tones up the male reproductive organs
  • Speman from Himalaya helps to improve sperm quality for better progeny
  • Speman from Himalaya has proven effective in reducing BPH (prostate enlargement) and allied problems
  • Speman from Himalaya effectively rectifies the problem of Oligospermia
  • Speman from Himalaya functions as an aphrodisiac
  • Speman from Himalaya helps in rejuvenation and also enhances vitality
  • Himalaya Speman helps to maintain healthy sperm motility, sperm production and sperm health.


Kapikachhu


Kapikachhu or Mucuna pruriens is a well-known aphrodisiac. The seeds are useful in increasing sperm count. Kapikachhu acts as a nervine tonic, helpful in Parkinson's disease.
Action:



The herb's prophylactic action against oligospermia is useful in increasing sperm count. Kapikachhu also regularizes ovulation in women and helps prevent male and female sterility. In addition, the herb acts as a nervine tonic. Its seeds contain L-DOPA which is a neurotransmitter precursor useful in relieving Parkinson's disease. The seeds also have well-known aphrodisiac properties. 


Indications: 
Oligospermia (low sperm count). 
As an aphrodisiac. 
As an adjuvant in Parkinson's disease. 



Dosage
One capsule, twice a day, after meals.

19 comments:

  1. My hub pon amik supplement ni. And Alhamdulillah.. got good result. Kena consisten tau amik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la, rasa ada refer blog mrs zamzuri pasal supplemen tu....:) kena usaha la, kan?

      Delete
    2. Lau untuk sperm yg malas@ kurang aktif kena ambil speman ngn kapikachhu jugak ke??

      Delete
    3. Haidir Adam...speman lebih kepada mempertingkatkan kebolehbergerakan sperma dan kapikachhu untuk bantu naikkan jumlah kuantiti sperma. Boleh dimakan bersama kedua-dua suplemen ini. Apa-apa pun kena rujuk doktor dulu sebelum consume. Sebab perlu ada pemantauan sebelum dan selepas consume.

      Delete
  2. Entry yg sgt2 membantu.nak suruh en suami mkn gak la

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la cari eka, manalah boleh survey di farmasi selain himalaya health care outlet...yani cari di himalaya outlet sendiri dah habis stok, dan jumpa supplemen ni di farmasi pekan biasa je....kena pandai dan rajin survey la..

      Delete
  3. Sy bru jerk beli td.tuk huby tp owg farmasi tue xda plak syorkn ambik kappikacu..doa2 moga mbuakkn hsil...amin
    Kt farmasi..da jual
    Ioi mall puchong.da kedai himalaya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kalau ada usaha, mungkin ada perubahan positif...anyway, hubby saya dah berhenti makan supplemen ini dan makan supplemen lain.

      Delete
  4. Bagus kombinasi speman dan kapikachu kalau dimakan sekali..utk perkongsian, june2013 doc diagnose sy azoospermia (tiada sperma), setelah mengamalkan selama 6bulan, doc diagnose kandungan sperma kembali normal..mudah mudahan mendapat zuriat..insyaAllah..suplemen tmbhn lain multivit, vitc+zinc vit e dan perbanyakkan doa yg plg penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for sharing self-experience awak...very inspiring! Amin..mohon sama2 doakan untuk kesihatan hubby Yani...multivitamin lain pun ada juga kami tambahkan..inshaAllah doa tak pernah putus...

      Delete
  5. kami do nur mycare health & beauty ada buat stock clearance sale utk produk2 himalaya termasuk speman & shatavari..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Salam Dear, sy slu blog walking 'seindah mimpiku'.
    sy harus puji sbb awak sgt bersemangat tnggi dlm usaha TTC.
    sy nak tnya pasal product ini. skrg mmg husband makan speman. Tu pun beli on9.
    tpi susah betul nak beli on9 utk sekaligus 3 item (shatavari, speman & kapi')
    sbb mrk x jual smua skli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...saya tak pernah lagi beli secara online sebab boleh jumpa di farmasi di Melaka, cuma kena berjalan sedikit dan kena luangkan masa survey perbandingan harga setiap satu. Untuk info, sekarang suami saya dah tak makan speman dan kapikachhu.

      Delete
  8. salam..kat mana ada jual suppliment Kapikachhu ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung pada lokasi en zul juga sebenarnya. kalau ada outlet himalaya di shopping complex berdekatan, boleh cari di situ. ataupun kalau ada farmasi terpilih yang jual supplemen ni pun boleh survey juga.

      Delete
  9. salam semua....saudari batikpink, selepas baca komen2 saya faham suami saudari dah tak ambil speman (dan kapikachhu). boleh tau kenapa? tak berkesan ke, ada kesan sampingan lain. ada buat ujian sperma sebelum dan selepas ambil supplement2 tu tak? skrg ni suami ambil suppelement ape dan ada improvement tak..? tips dari saudari amat berharga buat saya, t.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lewat berkesempatan membalas komen En Sham Safwan.
      Suami saya berhenti mengambil supplemen-supplemen tersebut tahun 2013, ingat-ingat lupa apa isunya. Owh, salah satunya result SFA kedua suami (Jan 2014) iaitu selepas makan kedua-dua supplemen tersebut tak banyak perubahan dari result SFA pertama. Senarai supplemen yang suami sedang makan sekarang boleh rujuk di ruang "Usaha Batik Pink" di sebelah kanan blog ini.

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)