24 February 2013

Aiskrim Goreng

24 Februari 2013.
Mencuba resepi baru, belajar dari Forum Cari.Com. Bahan ringkas, cara buat pun mudah. 

Semua kat rumah suka, alhamdulillah. 1 buntil roti gardenia jumbo dapat 9 keping aiskrim goreng. Jadi kerja aku ulang alik ke kedai beli 3 buntil roti gardenia jumbo nak dapat 27 keping aiskrim goreng ni. Buat banyak-banyak, simpan dalam freezer.



6 comments:

  1. Wah...cantiknya bila pakai bekas bulat untuk terap roti tu... I selalu gunting je keliling, x cantik. Thanks for sharing :-) X yah buat gam keliling (pakai tepung gandum masak) ya yani? Tekap tu dia terus melekat eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, Yani tak pakai putih telur ke hape ke untuk kasi dia lekat, tenyeh je kuat2 dengan mulut bekas air. Tapikan, nampak macam rugi je dpt 9 ketul sekali hadap roti gardenia jumbo tu...tengah fikir nak buat guna sekeping je roti gardenia...maybe boleh pakai kelim karipap? who knows right? Lepas buat, cepat2 masukkan dalam freezer, biar keras skit. Bila nak masak pun, tunggu minyak dah betul-betul panas, baru keluarkan roti ni dari freezer, jangan dedah lama-lama kat suhu bilik.

      Delete
  2. sedapnyaa..... ni yang rase balik karang nk buat terus ni..huhuu

    ReplyDelete
  3. Ida suka buat guna aiskrim cekelat.. yumyyyyyy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ieda : Ieda nyer selera macam hubby Yani la, dia pun sebut benda yg sama...huhu~ Yani tak minat cokelat, cepat muak! Pakai perisa Napolean tu, warna warni skit...

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)