11 August 2011

Tetiba Jatuh Cinta Dengan...Hui Jia De You Huo

Balik dari kerja, sementara lepak-lepak nak tunggu waktu berbuka aku saje tekan-tekan channel tv dalam bilik tidur tu. Tiba-tiba melekat pula bila tertengok cerita Hui Jia De You Huo ni...cerita Hui Jia De You Huo atau nama lainnya The Temptation To Go Home ni ditayangkan di saluran TV2 dalam segmen Golden Phoenix selama sejam bermula jam 6 petang sehingga 7 malam.

Sejujurnya, hati ni tak pernah minat nak tengok cerita-cerita korea, jepun dan cina kat tv sejak dulu. Pada aku semua pelakon ke penyanyi ke yang berciri mata sepet tak de yang menarik dari sudut mata aku. Cuma ada sekali dulu aku terminat tengok cerita korea Lovers In Paris lakonan Park Shin-Yang dan Kim Jeong-Eun sampai terjebak beli set DVD lengkap berharga RM130. Bila tengok sampai episod terakhir, kesudahan cerita dia memang tak seperti yang aku harapkan, jadi sangat-sangat tension...hehehe.

Antara sinopsis cerita ini yang aku jumpa dalam internet...

The popular Korean drama Temptation of Wife is translated into Chinese in the Hunan TV series Hui Jia De You Huo, which achieved the highest national ratings for a Mainland drama since the glorious days of Princess Returning Pearl. Starring Korean actress Choo Ja Hyun (Scent of Love), Hong Kong starlet Rain Li, and Mainland actor Ling Xiaosu, the urban romance drama tells a captivating story surrounding the hypothesis of "How would I live my life if I were to start again in a different identity?" For Lin Pinru (Choo Ja Hyun), that would mean the metamorphosis from a meek, dutiful housewife to an independent and determined modern woman. Devoted to her husband (Ling Xiaosu), Pinru used to live a simple, happy life. But when she bitterly finds out that he's had a secret affair with her best friend (Rain Li), things culminate in her "rebirth" as a different person to take revenge on those who betrayed her.

Gambar pelakon utama cerita  Hui Jia De You Huo ni:
Ling Xiaosu (Shi Xian)
Rain Li (Ai Li)
Choo Ja Hyun (Lin Pinru)
Info dikemaskini!

Selepas beberapa hari berhempas pulas mencari lagu OST Hui Jia De You Huo di internet, saya cuma jumpa lagu versi Korean nyanyian Cha Soo Kyung yang bertajuk I Can't Forgive. Sila klik di sini untuk mp3 I Can't Forgive.

Versi China nyanyian Lijia Lu yang bertajuk Can Not Forgive saya cuma jumpa dalam bentuk fail Youtube. Lagu ini disiarkan pada penghujung cerita manakala lagu nyanyian Cha Soo Kyung disiarkan pada permulaan / intro cerita. Harap info ini dapat membantu pencarian peminat cerita Hui Jia De You Huo.

73 comments:

  1. uhh samalah kita..lepak2 nak tunggu bebuka tetiba tetekan channel 2, n trus menjadi penonton setia tv2 6-7pm evry mon-thurs..agak2 ader brape episod eq..kalau panjang sgt hmmm

    ReplyDelete
  2. syarp, entah la..skrang ni rasanya dah episod ke 17-18 kot....tak tahu la panjang mana lagi citer tu....biasanyer kalau cerita2 mcm tu, maunyer sampai beratus-ratus episod.....hehhe

    ReplyDelete
  3. oh, updated!
    lepas google tentang cerita Hui Jia De You Huo ni, ada 74 buah episod semuanya....

    ReplyDelete
  4. hai salam... arini first time tgk tv sementara menunggu waktu berbuka... then tgkla tv2 cerita ni...terkenan la pulak ...Lepas tu google Hui Jia De You huo and di you tube...geram tgk si Rain Li tu berlakun jahat... ish ish ish... anyway tgk kat you tube even setgh2 je paham bahasa cina episode ade 35...dalam 40 minit satu episode ... kalau dkt Tv2 tu maybe dragged ke 40 le kut...ni episode last die 《回家的欲望》 第35集 (大结局)haha tak paham pun tapi sbb tak berapa rajin nak tunggu ending hihihi layan je...

    ReplyDelete
  5. same la.. sy pon melekat 1st drama LOVERS IN PARIS..skrg tgah lyan HuI Jia de You... =]

    ReplyDelete
  6. Kawan2 nk tanyalah sbnrnya cmne shi xian tu leh buat anal plak ngn ai li.dia mula2 couple ngn sape.kawin paksa ke apa.mak dia memg xsuka pin ru ke..soryla sb last wk br mula tgk

    ReplyDelete
  7. Dah google final episode..nape smue org jd suke ngn ai li..ingtkan pin ru blk ngn ex hsbnd tp tak..ala cam x best je ending die..

    ReplyDelete
  8. syarp,

    mmg pun ending citer2 korean dan sewaktu dengannya tak berapa nak happy ending, mcm terseksa nyawa je bila tgk final episod..hehehe.... kesan trauma ms tgk Lovers in Paris tak habis lagi..heheh

    ReplyDelete
  9. Kesian betul bila tgk episod semalam, peha Pingru tercedera masa larikan diri dari Shi Xian. Tapi geram pula bila tengok tak ade orang pun yang nak tolong dia masa tu, semua pakat dok tengok je...apa la!? Mak Shi Xian pun macam dah rasa Ai Li ambil kesempatan pada dia....tak sabar nak tengok episod hari ni...

    ReplyDelete
  10. name org lam cite itu yg sye ingt Wen Yuan,Ping Ru,Ai Li and Shan Shan.....yg len tau tapi tk ingt....

    ReplyDelete
  11. assalammualaikum... tgh2 searching about cite 'hui jia de you huo' tetibe terbaca blog u ni... i pun dh jatuh cinta ngan cite ni... balik je umah cepat2 bukak tv. sambil msk,sambil toleh ke tv.hahahhaha... n yg teruk nya, setiap kali dgr lagu latar cite ni, i boleh nangis... i rs kesian sgt ngan pinru tu.. i mcm dpt rskn sakit dia tu.hehehh... terover lak i, mcm i lak pelakon nye.hahahahh

    ReplyDelete
  12. 3lin4,

    haah kan? saya suka sgt dengar lagu ost citer ni, dah puas cari tp susah nak jumpa. kalau ada pun, dalam youtube ada vc dia....

    tak sangka pula ramai yang berminat tgk cerita ni....episod semalam memang sedih, dah la famili dia bersedih sebab sangka Ping Ru mati akibat bunuh diri (Ai Li memang kejam!), lepas tu, famili dia kena halau keluar dari rumah (berpunca dari Ai Li juga!)....geram betul dengan Ai Li ni....

    ReplyDelete
  13. ahh, sama la.. mmg addicted la tgok cite ni... sebelom ni mmg xprnh nk lyn tngok cite2 cina mata sepet ni. bile first time tgok, rase mcm nk tgok. dgr lagu je dh best. tp, nak tanya lagu tema ni tajok nye pe eh? sbb drama n lagu ni kn aslnya korea punya. so, bile search , lagu yg dlm korea punya ja ada. yg dlm chinese punya version xde.

    ReplyDelete
  14. fanim, dah cari lagu ni tapi tak jumpa sumber untuk download. Tajuk lagu ni ialah Can Not Forgive nyanyian Lijia Lu. Cuba search dalam youtube dengan kata kunci "MV Lijia Lu - can not forgive (the temptation to go home the theme song)"...

    Kalau ada sesiapa yang dapat download lagu ni, sudi2kanlah berkongsi dengan saya ye?

    ReplyDelete
  15. boleh cuba download kat sini.

    http://www.weblagu.com/MV-Lijia-Lu---can-not-forgive-(the-temptation-to-go-home-the-theme-song).flv-vid-ZDXT0UQomVw.html

    die dh auto convert video jd mp3

    ReplyDelete
  16. Selamat sejahetera, saya juga suka tgk drama nii tapi saya sedang cari lagu endingnya.. blh tlg tak?

    ReplyDelete
  17. sy dh ade due lgu versi korea n chinese..best lgu die..

    ReplyDelete
  18. saya pun suka citer nie, tapi saya suka lagu yang lelaki nyanyi time citer tu dah habis. ada sapa sapa yang tau tak tajuk lagu tu, tadi dah kuar sarikata lagu tu huhuhu..

    ReplyDelete
  19. faeza,

    kalau ade, meh la kongsi dengan kitaorunk ni..heheheh....

    ReplyDelete
  20. Ina Farhana,

    Kalau baca entry saya ni sampai habis, mesti awak nampak tajuk lagu tu saya ade sebut sekali dengan nama penyanyi dia...lagu dia "Can Not Forgive" nyanyian Lijia Lu....hehu

    ReplyDelete
  21. salam semua!

    ahad lepas saya ada gi survey vcd cerita ni di Mahkota Parade Melaka, kedai video tu kata kalau nak, kena tempah...tapi malangnya, hanya ada subtitle mandarin sahaja! tak ada yang subtitle english.....susah lah macam ni....herm....

    ReplyDelete
  22. salam~ sya fllow jgk cite ni,, thnx pd akk cOz ngtau ttg OST cite ni,,lps dpt tau trus search tenet,,heheheh,,thnx cgt2,,ermmm nanti abg ping ru(yi de) kwen ngn bao lian kan??suka2:)) btw sy ade dgr jgk la ending cite ni cm ner,,yg psti ending cite ni sy suka cgt,,bOley sy fllOw blog akk??<3

    ReplyDelete
  23. chedanazar,

    boleh je kalau nak follow blog akak yang tak seberapa ni...sama2 ler kita berkongsi apa2 info pasal citer Hui Jia De You Huo ni...

    akak saje cari vcd citer ni kat kedai sebab konfem lepas raya ni, x sempat balik rumah nak tgk citer ni...so, sebagai langkah selamat, nak cari je vcd dia, tapi hampa la....tak de subtitle melayu/inggeris....ni pun masa raya banyak episod dia dah terlepas, mesti tak syok tengok tak faham apa sequence citer tu...adoi!hehe

    ReplyDelete
  24. Hahha...aikh!saya je kah lelaki yg minat tengok crite ni...hhi...tulah mula2 tu mls tul dengan c ping ru ni...terlalu baik sampai ku mau marah ja...ai ling lagi...watak yg jahat betul ni...kalolh ada kluarga ku cam tu...dah lama ku halau c ai ling tu...hem~~~PS:lakinya pun sama gak !kin gram!!

    ReplyDelete
  25. ara-narashi,hehee...tak pe la,x salah pun kalau minat citer nih...tu la, geram betul tgk ai ling tu...episod petang ni best juga, rahsia ai ling guna duit yg sepatutnya keluarga ping ru dapat dah pecah! skrg dia tgh dlm keadaan tertekan sebab ayah shi xian paksa dia pulangkan balik duit tu dalam masa 24jam, ada hati pula tu nak minta tolong pada yi de untuk tutup kesalahan dia....kejam!

    ReplyDelete
  26. kita akan cari cerite drama Hui Jia De You Huo ..kat laman web MySoju.com

    ReplyDelete
  27. sy dah tgk sampai episod akhir. follow me : www.nnurulfakhriah.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. baik kita tengok cerite Drama Korea ..kat laman web Mysoju carian tajuk cerite Temptation of Wife .ai sampai episod semua sekali Ep 129 .jalan cerite nya sama dengan Hui Jia De you Huo .

    ReplyDelete
  29. oh tidak! episod petang ni Pin Ru menari menggoda depan Shi Xian......Ai Li pula bergaduh besar dengan Shi Xian sampai Shi Xian tidur hotel 2 malam.....

    ReplyDelete
  30. saya n adik2 sy pon suka tngok drama ni...tp drama ni bnyak episode la..smpai 100 lebih g2,nmpaknya xsempat klau nk kne hdap tv tiap2 ari ptg,,so sape2 ade nmpak vcd drama ni dijual kat kedai x? btw,sy pon nk jgak lgu ending dia,entah nk cri kat mne,,,

    ReplyDelete
  31. sedih aq tengok episod terakhir citer ni.ai li dgn shi xian mati.yg gembiranya wen yan dgn pin ru kahwin

    ReplyDelete
  32. jaymani,

    dah habis ke episod citer ni kat tv2? saya dah beberapa episod ketinggalan, tak sempat tgk lepas balik kerja.....adus!

    ReplyDelete
  33. secara peribadi, sy suka tgk citer ni kat TV2 kerana sy (mungkin majoriti wanita lain) empati dgn perasaan watak Pin Ru yg terluka kerana dikhianati oleh org yg paling disayangi...apa lagi kalau diri sendiri penah melalui saat-saat itu 6 tahun dulu...tapi sy tidak la berdendam sampai tahap ekstrem mcm Pin Ru...doa sy, semoga kami dpt membina kebahagiaan sendiri...dendam yg membara boleh membunuh kasih sayang yg baru...

    ReplyDelete
  34. sya pun puas dh cari lagu ni tp jmpa di youtube je.. tp dh download lgu ni.. tinggal convert je g MP3.. link : http://www.youtube-mp3.org/
    caranya, buka youtube lagu ni then copy address, paste kat youtube mp3 converter. convert je.. dah siap.. ♥

    ReplyDelete
  35. batik_pink, tgklah kat youtube .search hui jia de you huo.tp x de subtitle tau

    ReplyDelete
  36. sapa tahu atau ada lagu ending drama ni, yg lelaki nyanyi tu?pleasee,puas da cari tapi x jumpa pon...

    ReplyDelete
  37. aribah aida johary,ni link lagu tu kat youtube .http://www.youtube.com/watch?v=QvsVIQ2NUKo&feature=related

    ReplyDelete
  38. ari ni on TV2 kul 6ptg..nape kuar brita tamil lak..

    ReplyDelete
  39. thanx jaymani......thank you very much !!!!!!!! agak2 bila ka drama ni hbis ek??

    ReplyDelete
  40. aribah aida,lagi ada dlm 24 episod,sy tgk dkt youtube.awak selalu tgk citer nie ke?

    ReplyDelete
  41. kalau i dapat chance to be reborn again, memang i ambik chance tu. go pin ru!

    ReplyDelete
  42. jaymani,,sy mmg selalu tngok drama ni pon,biasanya drama2 Mainland pkl 6 pm tv2 mmg best2 pon...sy pon nk tngok jgk kat youtube tp xde english subtitle.mnela sy pham apa diorg ckp klau xde english subtitle...nk download kat mne entah...

    ReplyDelete
  43. aribah aida,haha mmg x fhm pun.sy tgk je tp 1 benda pun x fhm.blh tanya sesuatu,awak nie pelajar ke?

    ReplyDelete
  44. jaymani...sy ada tngok episode last jew kat youtube tp xphm, lngsng...pelajar la,

    ReplyDelete
  45. herm...ada tak member blogger berbangsa cina yang baik hati nak tolong carikan sumber website yang paparkan cerita ni dengan subtitle english? kalau tak pun, tolong terjemahkan untuk kami ni yang tak berapa nak pandai baca subtitle mandarin..heheh

    ReplyDelete
  46. aribah aida,form berapa?haha out of topic.


    batik_pink, sy ada seorg kwn cina.dia gila sgt dgn citer nie,sy rasa dia blh tolong.

    ReplyDelete
  47. jaymani,

    boleh minta tolong kawan awak tu x? kata pada dia...batik pink cakap: jasamu dikenang! hehu

    ReplyDelete
  48. batik_pink,nanti sy ckp.tp kena tunggu dlm seminggu lebih.sbb kitaorg ada pmr next week.haha

    ReplyDelete
  49. kalau tgk kat youtube tak de malay subtitle..mcm ne nk cari yg ada malay sub..any idea

    ReplyDelete
  50. salam korang..

    saya peminat cite ni gak, dh lama tk tgk drama sebenarnya, aritu balik keje bosan2 saja klik tv terserempak pulak, huhu.. tak tengok episod mula2, start tgk pun bila pin ru dh diselamatkan oleh wen yen..

    ada tgk kt you tube 3 episod last dia tu, tp tkde subtitle so tak faham ler.. huhu..

    nak tanya korang, betul ke Shang Ern tu anak Ai Li dengan Shin Xian? Tapi kenapa dia allergic honey sama mcm Pin Ru? Logik ke kalau dia anak Pinru? Somebody.. Help me.. huhu..

    tQ.

    salam kenal ya semua ;)

    ReplyDelete
  51. AsNiza,yg ni pendpt sylah.x mungkin shang ern tu anak pin ru sbb pin ru keguguran anak pertama.jadi mustahil la shang ern tu anak pin ru.

    ReplyDelete
  52. Mula2 tgk citer ni suka2je,tp bila tgk time pinru tgh sedih,tgh kena seksa dgn laki dia,terus tertarik nak tgk..yg bagusnya ttg pinru,keluarga bekas suami dia yg suka dia ialah adik shi xian sendiri dengan kak long shi xian dan juga ayah shi xian,kelebihan kat diri pinru kan..pastu bila saya masuk balik semestar baru,kelas hbis kol lima je kul nam terus buka tv kat bilik tv.yg ketua tgk dulu drama tu,saya la dlm bilik tu,semua org tny sy siapa sekian2,kita pon jwb lah...cuba tny soalan exam,susah gak la nk jwb.dgr citer ni nk hbis dah dogantikan dgn drama korea,pasta...x best la nnti drama ni habis,x dpt tgk dh pinru,wenyuan,family diorg...x de aktiviti dah...sedih tak anda semua???

    ReplyDelete
  53. Theme Song : Hui Jia De You Huo
    Cha Soo Kyung - Can't Forgive (Chinese Version).mp3
    http://www.ziddu.com/download/16685672/ChaSooKyung-CantForgiveChineseVersion.mp3.html


    P/S : Find me at facebook(http://www.facebook.com/shhabana)

    ReplyDelete
  54. Arrh...si Gao San San pulng...uina skarang yg ku ndak suka tengok c gao san san plak...betul2 cam orang gila dia ni...er~~~

    ReplyDelete
  55. drama feveret wat ms skang...nth bila cite ni nak abes..tq for sharing this entry...i like..:)

    ReplyDelete
  56. tenkiu bt entry ni.tgh mnt drama ni jgk :)

    ReplyDelete
  57. terima kasih semua yang datang menjenguk entry ni. kalau ada apa-apa info baru tentang cerita ni, bolehlah berkongsi dengan blogger2 lain. saya pun dah lama tak tengok cerita ni sebab sibuk dengan kerja pejabat..haiiiii!!

    ReplyDelete
  58. Ending Song Male version : http://www.youtube.com/watch?v=QvsVIQ2NUKo&feature=related

    Ending song Female Version : http://www.youtube.com/watch?v=ww6p5FMePlI&feature=related

    Just Nak share ^^V

    ReplyDelete
  59. saya pun sama... tetiba je jd terminat dgn citer ni..masa tu dah byk episod dah..masa pinru masih jadi menantu n jadi org suruhan mak mertua dia.. skg ni tak blh nak buang tabiat melekat je kt tv jam 6-7. Keja lain dah tak leh buat.. hehehe...

    ReplyDelete
  60. Hui Jia De You Huo cete die mmg best!!
    Benci sgt tgk shan shan 2..
    Eeeii,gram!!!
    Bek ai lin ok lg...huhu
    pape pn cte die mmg best!
    Tp dpt tgk stgh jam jek..
    Sb kul6.30 tyme tok blik keje...huhuhu

    ReplyDelete
  61. episod hari ni (18 Okt 2011);

    ai li dapat tahu dia menghidapi kanser perut di tahap 3. tapi dia cuba rahsiakan daripada pengetahuan shi xian.comel plak tgk abg ping ru dengan bao lian....hehehe.

    ReplyDelete
  62. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  63. ramainya komen...
    yg korea punya cam best gak...1oo lebih episode...
    kalu yang cina berapa ea?
    tpi aritu nampak cam70 lebih episode ada....skarang ni dah 6o lebih ep...maknanya nak abis dah la kut...kalu tak silap la...

    sebelum tu, ada citer pasta...huhubest

    ReplyDelete
  64. memng best lh cta ni dulu mula2 tngok tak syok sngt dh pin ru bjya tu lh yg best nya cta ni.....pnghujng pula lgi lh memukau....esk last lh cta ni...

    ReplyDelete
  65. kedukaan yg lin pin ru tanggung sama mcm sy... sy mmmg menghayati perasaan (dlm wataknya itu)... sy bukanlan peminat tv... tp klu ada citer yg mmg kena gayanya mmg sy tgk..

    ReplyDelete
  66. Hai...thanks wat entry ni...saya mmg suka sgt2 cite ni..smlm last episod tak dpt tgok.. so sad . [:(]
    boleh saya tahu kat mna sy boleh tgok ?bg link ,, please ~


    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://e.exps.me

    ReplyDelete
  67. boleh tak nak tau macam mana last episod cerita ni?...hari tu tak tgk lak....tau2 nyer dh tukar cite lain..terima kasih....

    ReplyDelete
  68. salam...boleh tak nak tau macam mana last episod cite ni?..hari tu tak tgk..tau2nyer dh tukar cite baru lak...tq...

    ReplyDelete
  69. hmm... sape tengok... pasti jatuh cinte nye lah!

    ReplyDelete
  70. wah, ramainyer suke tengok citer nie. saya tengok tyme ai li cakap dia ade kanser perut. tu je. haha. terpengaruh ngan hosmets punye pasal. tapi suke lagu tema dia.

    oh, kenapa tak suke ending lovers in paris? saya pun kurang suke jugak sebenarnya. patutnya heroin bersama dengan si adik, tapi last2 si abang yg dapat. sedey giler kot. dala lagu tema best.

    ReplyDelete
  71. as salam.. nak gtau nie.. sblm nie aku xpenah nak layan cite korea.. tp bile dah layan kat tv2.. aku jadi suke lak.. so mintak tlng ke semua sape yg ade cite tu leh kongsi.. ngan sub malay or english.. urgent.. hehehe

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi menghantar komen! =)