13 March 2017

Resepi Ikan Bakar Portugis


13 Mac 2017.
Hujung minggu ni berkesempatan ke pasar basah untuk restok barang dapur. Jadi teringin nak buat ikan bakar untuk bekal makan tengahari sepanjang minggu ini. Muak la pulak asyik dengan menu sama: ayam dan telur. Cari resepi ikan bakar yang paling simple dalam youtube (haha....semua nak simple dan cepat, kan?), terjumpa resepi ikan bakar portugis ni dalam youtube Dapur Bujang.

Huk aloh, sebijik resepi ikan bakar yang aku makan aritu di Station Kopitiam masa bertugas di event Agong! Lupa dah apa nama menu dia tulis kat kedai tu tapi memang sebijik cara masakan dia. Bahan utama ikan kembung dan kacang bendi.

Bahan-bahan :
2 ekor ikan kembung yang siap disiang
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai serai
7-10 tangkai cili kering
5-6 batang bendi dihiris nipis
Asam jawa /asam keping / limau kasturi
Garam
Gula
Minyak
Aluminium foil
Optional : Daun pisang untuk balut ikan bakar

Cara Memasak :
1) Blend bawang merah, bawang putih, serai, cili kering dengan sedikit air sampai hancur.
2) Panaskan sedikit minyak, kemudian tumiskan bahan blend tadi sampai naik bau. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan air asam jawa / campakkan asam keping.
3) Lapikkan daun pisang atas aluminium foil. Letakkan sedikit kuah cili yang dah dimasak atas daun pisang, susunkan ikan atasnya.
4) Taburkan kacang bendi atas ikan dan lumurkan baki kuah cili pada ikan.
5) Bakarkan ikan tersebut atas kuali leper/oven/pemanggang ajaib untuk 20-25 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)