30 December 2016

Usaha Terakhir - Induce Period

30 Disember 2016.

15 - 24 Disember (10 Hari) : On Duphaston 10mg 
28 Disember  - terkini : CD1

Dari bulan September sampai sekarang, period cycle haywire. Simptom period teratur; ECWM, 2 minggu breast sore dan vaginal discaj tapi bila masa period, datang sehari dua sahaja dengan secalit period. Stress mak dibuatnya. 

Tak boleh jadi la macam ni. Nampak gaya kena induce juga period keluar dengan cara makan duphaston. Stok duphaston masih ada dalam fridge. Makan untuk 10 hari, dan alhamdulillah hari ke-4 lepas habis makan duphaston, period datang dengan jayanya.

Sekarang tengah melayan heavy flow, period cramp dan lenguh-lenguh pinggang - simptom yang sangat dirindui. Hari pertama dah heavy flow sampai 4-5 kali bertukar pad. Enjoy!

Lepas ni fokus pada usaha turunkan berat badan, dan kemudian usaha TTC pula. 

10 comments:

  1. Caiyok..caiyok yani..tension kan kalau period malu2 nak keluar ni..kita yang risau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, mmg risau dan tension sebab doktor cakap tak elok period lama tak keluar, boleh sebabkan kanser. Jadi kena paksa period keluar juga....

      Delete
  2. chaiyok batik pink
    in shaa Allah usaha akann berhasil k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, terima kasih CikSue sebab beri semangat....semoga usaha tahun 2017 berhasil amin ya rabbal alamin...

      Delete
  3. Batik pink...awak ada fb x..sy ada masalah yg sama..boleh kita pm di fb..itu pon kalau sudi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farahana Mansor, boleh kongsi pertanyaan di emel saya anida_yin[@]yahoo.com. Nanti saya berikan FB ID saya... ;)

      Delete
  4. Batik pink check email ya..sy ada post email kt awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, saya ada terima emel awak cuma belum berkesempatan untuk balas, skrg tgh sibuk dengan urusan kerja
      InshaAllah nanti saya balas ye.

      Delete
  5. Salam batik pink.. sangat admire semangat awak ttc.. saya pun ada masalah lebih kurang... insyallah isnin (21/2/17) saya akakm buat laparoscopy dan ovarian drilling... doakan yer.. semoga awak jugak dipermudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm...inshaAllah semoga laps dan OD yg awak bakal jalani memudahkan usaha untuk conceive...amin ya rabbal alamin.

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)