16 April 2016

Resipi Creamy Butter Chicken Meleleh

16 April 2016.

Semalam nampak ada orang kongsikan Resipi Creamy Butter Chicken Meleleh ni di dalam Facebook. Rasanya dulu pernah juga cuba masak resepi lebih kurang macam ini (Resepi Ayam Butter Pedas), cuma tak ada penggunaan susu cair. Kebetulan semalam Melaka cuti, jadi tengahari masak lauk ni dan padankan dengan sayur brokoli rebus.

1.Tepung gandum + tepung jagung + lada sulah.

2. Ayam digaul bersama garam dan serbuk kunyit.

3.Goreng ala2 je....

*sesuai guna dada ayam....


Dalam resepi tu, tiada sukatan bahan yang diberikan. Konsepnya main campak-campak dan ikut rasa kita je. Bagi mengelakkan rasa muak creamy tu, aku lebihkan cili padi dan lada hitam.


1. Panaskan butter.

2. Separuh butter dah cair, masukkan bawang putih, cili padi dan daun kari, gaul sebati. Jangan tinggalkan lama takut bawang hangit.

3. Masukkan susu cair dan perasakan dengan garam , lada hitam dan serbuk cukup rasa (optional).

4. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air, ikut kepekatan yang anda suka.

5. Akhir sekali masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul sebati.

Kalau tengok pada gambar di atas, resepi di kredit kepada #Dapur CikPut

4 comments:

  1. Replies
    1. Apalagi Zalina...jom la cuba masak resepi ni ;)

      Delete
  2. yani, sedap tak? apa verdict resepi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekali sekala bolehlah layan resepi ni...kalori bertingkek-tingkek ni sekali hadap hahahha...bulan puasa boleh kot try masak sekali...

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)