23 September 2015

Jom Puasa Sunat Arafah Hari Ini

23 September 2015.

Alhamdulillah, hari ini bersamaan 9 Zulhijjah 1436H, kami berdua suami isteri berpuasa sunat Arafah bersama-sama. Pagi tadi terbangun 3 kali sebab teruja sangat nak buat persiapan berpuasa sunat. Terjaga jam 2.30 pagi, terus bangun buat solat sunat tahajjud dan solat sunat taubat. Tidur balik. Kemudian terjaga jam 4.30 pagi, cepat-cepat makan pil GreenAard Garcinia Plus dan kejutkan suami untuk makan sama. Pastu terlena balik. 

Hehe....alhamdulillah jam 5.00 pagi bangun untuk bersahur Herbalife shake dan jamah buah kurma dan epal hijau. Konon nak add up dengan roti sapu peanut butter, malas la pulak. Try sapu peanut butter kat epal hijau, eh sedap la pulak? No wonder la ada menu healthy snacking yang cadangkan kombinasi epal hijau dan peanut butter....

Raya korban tahun ni, kami suami isteri sudah ambil keputusan untuk balik beraya di Seremban rumah keluarga mertua. Tahun lepas kami beraya di rumah Melaka sahaja, tapi tahun ni rebut peluang balik beraya di sana. Cadangnya lepas berbuka Maghrib nanti, terus kemas beg pakaian dan bergerak balik Seremban. Cuti pun sehari je, aku boleh tak ingat nak mohon cuti sambung sampai hari Jumaat. Tapi itu la, kalau mohon cuti pun, suami hanya dapat cuti sehari je, no point juga kan?
Doa Arafah - Hari Arafah sudah hampir tiba. Sudahkah anda membuat senarai doa yang mahu anda pohon kepada Allah? Berikut adalah beberapa doa yang anda boleh masukkan dalam senarai anda, Insya Allah:

1. Ya Allah kurniakanlah padaku Kejayaan terbesar - selamat dari api neraka dan masuk ke Syurga Firdaus

2. Ya Allah masukkanlah aku dan keluargaku dalam golongan yg beriman.. yang menerima kitab amal di tangan kanan kami.

3. Ya Allah, Kurniakanlah padaku kematian yang diberkati. Izinkan aku mengucapkan syahadah sebelum aku menghembuskan nafas terakhir.  Kurniakanlah padaku syafaat Rasulullah (saw).

4. Ya Allah masukkanlah aku dalam kalangan Rasulullah (saw), keluarganya dan para sahabat di Syurga Firdaus.

5. Ya Allah selamatkanlah rakan-rakan bukan Islam saya dari neraka. Kurniakan mereka hidayah Islam.

6. Ya Allah, satukan aku dalam Syurga Firdaus dengan orang-orang yang aku sayangi semata-mata kerana Mu.

7 Ya Rabb, sempurnakan agamaku dan ibadatku. Selamatkan aku daripada kejahatan dan izinkan aku menyempurnakan sebahagian daripada agamaku.

8. Ya Allah terimalah amalan baikku dan tingkatkan pahala dan rahmat untukku. Padamkan dosa-dosaku dan ampunkan aku sepenuhnya. Limpahi rahmatMu untukku dan selamatkanlah aku dari kehinaan pada hari hitungan amal.

9. Ya Allah, apabila aku mati, biarlah jiwaku dan rekod amalanku menjadi amalan tertinggi

10. Ya Allah kurniakan aku, ibu bapaku, keluarga dan anak-anakku bimbingan, ketabahan dan peningkatan Iman.

11 Ya Allah, masukkan aku dalam golongan  yang Engkau lindingi, mendapat pengampunan Mu dan mendapat naungan pada hari ketika tidak ada naungan selain dari Arash Mu.

12. Oh Tuhanku, tingkatkan keyakinan dan tawakkalku padaMu. Janganlah ada keraguan dalam kepercayaanku dalam keesaan Mu, kehebatan Mu dan kekuasaan Mu.

13. Ya Allah tingkatkanlah kecintaanku untuk Mu dan Nabi Mu (saw).

14. Ya Allah ampunilah aku dan tingkatkanlah kurnian Rahmat dan Rezeki Mu

15 Ya Allah berilah aku lebih banyak peluang untuk berbuat baik dan mendapat keredhaanmu.16. Ya Allah ya Rabb, sucikan niatku hanya untuk Mu semata dan lindungi aku dari menunjuk-nunjuk atau kebanggaan palsu. Selamatkan aku dari sifat angkuh, sombong, menunjuk nunjuk dan mengungkit ungkit nikmat.

17. Oh Penciptaku dan Tuhanku, jangan biarkan aku sendirian. Berkati aku dengan pasangan yang sesuai dan anak-anak yang akan menjadi penyejuk mataku.

18. Oh Tuhanku, jadikanlah aku dari orang-orang yang sabar dan patuh kepada Mu dan kepada ibu bapaku.

19. Selamatkanlah aku dari Fitnah Dajjal.

20. Selamatkanlah aku dari azab kubur dan azab api neraka.

21 Ya Allah, tingkatkanlah usahaku dalam kerja-kerja Sadakatul Jariah.

22 Ya Allah, berkati hidupku dengan kesihatan yang baik, agar aku dapat bersujud padamu dengan mudah sehingga akhir hayatku.

23 Ya Allah, lindungi aku dan seluruh umat Islam dalam menentang penindas-penindas yang zalim. Selamatkan kami dari fitnah dan permudahkanlah bagi kami mengharungi zaman yang sukar ini.

24. Tuhanku, berkati hidupku dengan yang terbaik di dunia ini, yang terbaik di akhirat nanti dan selamatkanlah aku dari api neraka. Sesungguhnya aku memang memerlukan kurniaan dari Mu Ya Allah.

25 Ya Allah tingkatkanlah kesyukuranku semata-mata kepada Mu.

26. Ya Rabb, selamatkan aku dari kemunafikan.

27 Ya Allah, izinkan kami menjadi antara jemaah menunaikan Haji pada tahun 2016.

28 Ya Allah lindungi kami dari syaitan, jin dan arak. Lindungi kami dari perbuatan jahat dan niat mereka.

29 Ya Allah ampuni dan berilah rahmat kepada ibu bapa kami, kerana mereka menjaga kami ketika kami masih kecil.

30 Ya Allah, aku berdoa dan memohon daripadamu untuk mengurniakan bimbingan kepada pemuda dan umat Islam. Selamatkan kami semua dari kufur, putus asa, salah laku dan syirik.

31 Ya Allah berikan aku kekuatan untuk melawan kemalasan dan tidur, semoga aku dapat bangun untuk tahajjud dan solat subuh setiap hari.

Semoga bermanfaat...
Assalamualaikum kepada semua...
InsyaAllah waktu wuquf di Arafah akan bermula waktu zuhur hingga maghrib pada 9 Zulhijah bersamaan 23/9/2015. Waktu Malaysia 5.30petang -11.00malam. Gunakan waktu ini untuk berdoa kerana ini adalah waktu yang amat mustajab.

2 comments:

  1. alahai rugi tahun ni tak apat nak berpuasa sebab uzur. makan berdoa sahajalah semoga kita diberikan yang terbaik untuk menghadapi kehidupan yang mendatang. ameen. terima kasih atas peringatan dan perkongsian. insyaaAllah bermanfaat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Zura, jom kita rebut peluang panjatkan doa banyak-banyak lepas pukul 5.30 petang ni sampai lewat malam ni...inshaAllah kita tak tahu mana satu antara doa-doa kita tu Allah perkenankan tanpa hisab.....

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)