23 March 2015

Mengidam Satay Kerang Kampung Jawa

23 Mac 2015.

Pengaruh rebiu di blog memang kuat, kan?
Haritu ada terjumpa blog PakLangPakLong yang banyak rebiu tempat-tempat makan menarik terutamanya di Melaka dan tempat-tempat lain di Malaysia. Walaupun aku ni orang Melaka pure, tapi bukan semua tempat pun habis explore. Bila terjumpa blog ni memang teruja sangat, macam wahh...banyaknye tempat makan kat Melaka selain fast food outlet kat shopping complex.

Nak-nak pula bila owner blog tu rebiu tempat makan yang masa kecik-kecik dulu arwah mak selalu bawa makan, tapi sekarang dah lama tak singgah. Contohnya kedai jual satay Kampung Jawa, kat tepi sungai Melaka tu. Ikutkan, kedai satay ni dah beberapa kali bertukar lokasi berniaga sebab tepi sungai Melaka tu buat pengubahsuaian. Kejap tepi sungai, kejap pindah belakang kedai kain ela pastu pindah balik tepi sungai. Nama pun dah berubah; sekarang namanya adalah Restoren Lineclear Kampung Jawa. Jangan ingat Pulai Pinang je ada restoren Lineclear...Melaka pun ada! Hiks!

 

Bila nampak gambar satay kerang dalam blog tu, memang tak keruan dibuatnya. Dok la asyik sebut kat telinga suami, nak makan satay kerang..nak makan satay kerang. Hehehe....susah nak jumpa kedai yang jual satay kerang, asyik satay ayam dan daging je, bosan! So....hari Sabtu kami berdua pergi mencari kedai satay Kampung Jawa ni untuk makan tengahari. Kedai ni buka setiap hari bermula jam 10.00 pagi sehingga 5.00 petang.

 Rojak special (ada tambahan udang goreng tepung yang sangat best dan besar)

Satay ayam dan daging. Kami order 10-10-10 cucuk untuk satay ayam, daging dan kerang...sekali bila sampai! Mak aii.....debab-debab satay dia. Memang puas makan, makan beberapa cucuk je dah kenyang.

 Oleh kerana suami tak makan satay kerang, aku orderkan juga satay ayam dan daging untuk dia.

Satay kerang untuk aku seorang makan....huhuhu! Tamak kan? Tapi seriously, aku larat makan 5-6 cucuk je...perut dah penuh! Kire lepaslah rasa mengidam aku selama ini.....nyum!

Suami pun ada order nasi goreng kampung tak nak sayur untuk dia. Erm..rasa biasa-biasa je, tapi a bit off sebab rasa bawang putih terlebih sangat.
 
Cendol semangkuk kongsi berdua. Panas-panas tengahari memang layan la hirup cendol ni....

 
  Untuk menu-menu yang kami order tu, total harganya adalah RM43.90. Memang berbaloi...

Tujuan lain selain nak makan-makan di Kampung Jawa ni adalah........

.........................................................
    ..................................................
  .......................................
   ............................
    .....................
     ................
       ...........
        .......
         ...
         .

Tadaaaa.......nak cari bekas buat kuih bakar daging dan kuih cara manis ni hah! Dulu kat rumah arwah mak ni memang dah ada bekas ni, tapi since arwah mak dah pernah pinjamkan dan bagi terus kat kakak, aku malas nak pinjam. Aku beli 2 bekas untuk kegunaan sendiri kat rumah.

Kat Kampung Jawa ni apa je yang tak jual? Semua benda boleh jumpa, asalkan rajin bertanya dan suka berjalan-jalan redah kedai-kedai kat bangunan lama tu. Harga yang kedai Cina ni tulis RM12 sebekas tapi dia bagi kurang RM10 sebekas. Ada macam-macam corak bekas mold ni; untuk kuih baulu original pun ada, untuk baulu bentuk ikan pun ada...eh! Ikut hati nak beli je semua...huhu!

8 comments:

  1. wahhhh sedapnya makanan-makanan tu jadi terliur pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppss...bila tunjuk entri sebelum lunch, tak pasal2 mengundang keterliuran orang plak...huhuhu~

      Delete
  2. Replies
    1. Hehehe....dah wajib g makan lunch tu Iza...

      Delete
  3. ala tetibe termengidam jugak la hahahahahaha sedapnye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Reha datang Melaka, jangan lupa masukkan restoren ni dalam list "Must Go", tau!

      Delete
  4. huwaaa...sedapnye satay kerang...huhuhu...lama x makan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dah lama tak makan la Yani dok mencari kedai mana yang ada jual. Dah dapat rasa ni, dah hilang rasa kempunan. Macam nak repeat je...huhuhu!

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)