18 November 2013

Supplemen Baru TTC


18 November 2013.

Bulan ini tambah supplemen baru untuk usaha TTC kami suami isteri.
Lepas berwhatsapp dengan Yana, kami suami isteri bersetuju untuk berhenti makan supplemen Kapikachhu dan Speman bermula 3 November lepas.

Yana ada kongsikan supplemen yang disarankan oleh Dr Adilah untuk suami isteri makan. Antaranya ialah Blackmores Multivitamins & Minerals, 21st Century Selenium 200MCG dan Blackmores Bio Magnesium Plus.

Setakat ini, supplemen yang kami suami isteri makan bersama adalah Abbott Surbex Zinc dan Blackmores Multivitamins & Minerals; manakala 21st Century Selenium 200MCG dan Bio Magnesium Plus tu hanya hubby je yang makan.

Harga supplemen-supplemen ini di farmasi Caring (harga promosi bulan November ye, bulan seterusnya tak pasti naik/ kekal):
21st Century Selenium (RM15.90 - 50tablets) 
Blackmores Bio Magnesium Plus (RM35.30 - 60tablets)
Blackmores Multivitamins & Minerals (RM65.90 - 150tablets)

Supplemen ini semua kami mula makan pada 13 November 2013. Supplemen Abbott Surbex Zinc kami dah mula makan sejak 23 September 2013. 

P/s: Kita sebagai manusia berusaha sebaik mungkin, selebihnya biar Allah SWT yang tentukan, bukan bidang kuasa kita...betul tak?

12 comments:

  1. yani selenium n magnesium tu ape function utk ttcian mcm kita ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Info Tentang Selenium:

      21st Century Selenium is an antioxidant nutrient that complements Vitamin E to protect cells from free radicals (oxidants) in the body. A super antioxidant to help protect the body from free radicals. No sugar, salt, preservatives, artificial flavors or colors. Unconditionally guaranteed for purity, freshness and label potency. Selenium, an antioxidant nutrient that compliments Vitamin E to protect cells from free radicals (oxidants) thought to be responsible for cellular damage.

      Info Tentang Magnesium:

      Magnesium is essential for many cellular functions, particularly those functions involved in energy production, and for the normal functioning of muscle and nerve tissue. Signs of low magnesium levels can include fatigue, mental confusion, irritability, muscle cramps, problems with nerve conduction and muscle contraction and predisposition to stress.

      If the blood is low in magnesium it takes it from the muscles and without enough magnesium in muscles they stiffen up or contract. The result may be painful cramps, irritability, twitching or even tremors. Sufficient magnesium helps all muscles in the body to function optimally.

      The other nutrients present in Bio Magnesium assist with the utilisation of magnesium in the body. Vitamin B6 is an important co-factor, working with magnesium in many enzyme systems in the body.

      Delete
    2. thx info yani. Yani , speman yg yani cuba sblm ni ada perubahan x?

      Delete
    3. Tak berkesempatan buat sperm test anaylisis lagi untuk pihak hubby, tapi feedback dari member yang buat rawatan dengan Dr Adillah, tak disarankan speman dan kapikachhu. So, memang stop terus.

      Delete
  2. speman x bagus ek? doc adilah kata?
    lain doc lain pndgan kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, maybe...lain doktor lain pandangan.

      Delete
  3. Salam nk tnye la np ye stop speman tu? Sbb sy bru cadang nk ambil tok husband. Tq ye klu sudi reply.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stop sebab ade 1-2 doktor pakar OnG tak galakkan pengambilan produk Himalaya, in term of sperm count...

      Delete
    2. Owh yeke. Pndgn ong beze2 kn.kdg2 xtaw mne btul. B4 ni husb mkn bi010 cdgb dr zubaidi n nuprep100 dr ismail 2 pn rujuk kt blog2 diorg.. mggu lps mse kt klinik ni doc soh test sperm lg.. pas 2 cek sperm de naik siket je dr 4jta ke 7juta dlm ms hmpir 7bln . Skrg ni doc klinik tmpt sy soh amek sperman himalaya sbbnye psakit2 die byk mnjkkn peningktn + pas 2-3bln mkn .tahla

      Delete
    3. Takpe la, ikutlah kata yang lebih pakar..kita berusaha, inshaAllah ada rezeki... :)

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)