Percubaan kali pertama mengaplikasikan resepi Chocolate Chip Muffin dari TryMasak.My, alhamdulillah! Bancuhan pertama, ikut betul-betul resepi. Bila siap bakar, agak lembab dan sedikit berminyak. Bila mak rasa, mak komen suruh kurangkan beberapa bahan dan tambah esen vanilla untuk hilangkan bau hanyir telur. Cuba bancuhan kedua, alhamdulillah, menjadi dan tekstur lebih gebu.
Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat Choc Chip Muffin.
Percubaan pertama, adunan pertama. Bekas mufin terlalu besar, jadi bahagian dalam masih lembab dan agak berminyak. Terpaksa bakar dalam oven dua kali.
Cubaan kali kedua, adunan kedua. Tambah tepung gandum dan esen vanilla, kurangkan sukatan gula dan minyak jagung. Bekas muffin pun guna yang lebih kecil dari bekas pada adunan pertama. Comelkan? Beli di kedai Daiso.
Seronok bila makan ramai2 :-) i nk baking cake pun tunggu org ramai kt umah...kalo dak, jenuh nk perabis dua org jer....
ReplyDeleteHuhu, rumah Yani inshaaAllah, cukup korum kalau nak buat apa-apa masakan. Cuma belum ada konfiden untuk masak /baking secara pukal kalau adik beradik, anak buah semua balik rumah mak.
Deletesalam kenal Yani..wah..buka blog Yani je yang ini paling menarik perhatian.Yummy!
ReplyDeleteSalam kenal kak Nuriz....hehe, sekali sekala terasa nak buat baking sendiri, cukp bahan dan agak2 masa sesuai, tu yang menjadi je plan nak baking. Bila tiba mood malas, hai hai bye bye ler....gi kedai, beli!
Delete