20 November 2012

Cara Baiki Buku Versi BatikPink


Korunk pernah alami perkara ni tak? Helaian majalah tercabut daripada majalah tu? Aku cukup berbulu bila buku-buku aku jadi macam tu, terutamanya kalau melibatkan buku baru. Kalau korunk, korunk buat apa? Selit balik baik-baik atau abaikan je? Aku dulu pernah cikgu tuisyen aku ajar cara nak masukkan balik helaian yang tercabut, dengan menggunakan cara mudah dan jimat bajet. Huhu...

Mula-mula, buka dawai kokot kat tengah buku tu, nak lagi selamat, buka dawai tu menggunakan pen atau pensel. Lepas tu, ambil apa-apa kertas, kalau boleh yang keras sedikit dari kertas buku tu (aku guna sampul bil Telekom je), dan potong bentuk empat segi tepat untuk dua keping, tak perlu besar-besar sangat, potong just nice je.

Ok, lepas dah potong tu, tekan atas dawai kokot yang korunk dah tegakkan tu dengan hati-hati. Jangan sampai jari terluka pulak. Dah buat yang atas, korunk jangan lupa buat benda yang sama pada dawai kokot yang bawah sekali ye.

Dah sudah tu, tekan dawai kokot tu ke bawah balik. Tutup buku tu, dan telan tepi buku tu untuk kasi tempat tampal tu terlipat sama macam buku tu. Buka balik, pastu tengok la semula sama ada helaian buku tu terlekat kemas pada buku. Daaaaaaah siap!

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)