26 September 2011

Kupang Rebus Cecah Kuah Sos

Sabtu lepas lepas gi berurut tetiba teringin nak makan geragau buat cucur. Tapi tak de rezeki, penat cari sepanjang pantai, tak ada orang menjual. Kalau ada pun, ada dua tiga kedai yang menjual kupang segar tapi tak tergerak pula hati nak singgah membeli.

Balik rumah, cerita dengan mak yang aku teringin nak makan geragau dan nampak gerai jual kupang je, mak kata apsal tak beli je kupang, best makan buat sambal atau rebus macam tu je. Eh, mana la nak tahu mak teringin nak makan kupang? Hehehe...

Jadi, semalam lepas balik hantar suami ke tempat kerja dia sebab hujan, aku balik lalu jalan Malim-Cheng. Tengah-tengah bawa kereta laju, tetiba nampak gerai jual kupang segar kat tepi jalan, terus brek mengejut, nasib baik tak ada kereta kat belakang dan motor kat sebelah. Dapat la beli kupang tu dalam sekilo setengah.

Sampai rumah, tunjuk kat mak..kemain seronok mak....mak suruh bibik ambik dan kemaskan, pastu rebus. Petang tu juga makan petang dengan kupang rebus cecah kuah sos cili. Sedap juga.....


Rebus kupang dengan sedikit halia, bawang merah, bawang putih yang dah dihiris halus dan sedikit garam
 




No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)