10 May 2016

Kita Aktif Ke Tidak Sebenarnya?

10 Mei 2016.

Semalam masa followup di Poliklinik, sementara tunggu nombor giliran dipanggil, sempatlah juga baca info-info yang ditampal di dinding poliklinik. Banyak juga duit kerajaan dibelanjakan untuk membuat promosi kesedaran secara berterusan untuk kepentingan rakyat. Hampir kesemua dinding poliklinik bertampal dengan info; pasal denggi la, pasal diabetis la, pasal 10,000 langkah la....Naik 1 anak tangga membakar 0.07 kalori.
Guna anak tangga untuk naik satu tingkat, kita akan membakar sebanyak 1.54 kalori. Jadi, anggapan 1 tingkat mempunyai 22 anak tangga.....jap, aku gi kira tangga kat bangunan opis jap. Kih kih kih...ye ke ada 22 anak tangga?

6 comments:

 1. tak aktif.. mengaku tak aktif. huhu... sbb tu asyik kena simpul mengkarung je skrg ni (T____T)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ala, Kekda...Yani ni pun kalau kat opis bukan bergerak sangat...paling tinggi pun setakat 3000++ langkah je, sebab bontot banyak melekat kat kerusi dari berjalan...kena tunggu hari hujung minggu baru bergerak lebih sikit...tu pun kadang tak capai target 10K langkah...

   Delete
 2. naik tangga pun terpaksa sebab rumah tingkat 3 tak de lif..hahahha mana la nak aktif kan ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ros...apakata buat-buat tertinggal barang kat kereta/motor? So ada alasan untuk turun naik tangga lebih daripada kebiasaan....huhuhu~

   Delete
 3. I nak capai seribu pon susah...T-T

  ReplyDelete
  Replies
  1. ST banyak bersenam lagi bagus...sebab masa Yani followup tu, ada sesi dengan ahli fisio...dia kata aktiviti fizikal tak sama dengan senaman. Bagi orang yang kurang bersenam, memang kena aktif buat aktiviti fizikal. ST tak capai seribu langkah takpe tapi boleh counter back dengan aktiviti bersenam 30-45 minit sehari sebanyak 3-5 kali seminggu.

   Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)