Adunan pertama
8 September 2014.
Sabtu malam dok layan membaking lepas terliur tengok resepi kek oren sunkist blended kat blog orang (read : CoratCoretNina). Bahan pun tak banyak, kebanyakkan bahan ada kat rumah kecuali buah oren sunkist, tu kena pergi beli kat kedai Family Store. Adunan pertama buat Sabtu malam Ahad.
Bantat dan merekah di atas.
Rupa luaran cantik, tapi dalam bantat 3/4 adunan ke bawah. Aku google blog orang kenapa kek bantat? Rupanya salah satu sebab kek jadi bantat adalah sebab selalu sangat bukak oven walaupun kek belum masak. Petuanya, 40 minit pertama jangan gatal-gatal bukak oven. As per quote dari blog Ninazbakingclass "Angin sejuk yang berat tu cepat-cepat meluru masuk oven dan penyekkan kek tu.. terusla bantat"....Masalahnya, oven aku tu oven amatur, api belah dalam tu gila sikit, kalau tak selalu bukak dan pusingkan bekas kek, memang ada harapan dia gelap hangus sebelah....
Adunan kedua - 4 biji kek
Berwhatsapp dengan adik beradik, masing-masing suruh buat lebih nak rasa. Petang ahad sampai ke Maghrib aku dok membaking lagi 4 biji kek oren sunkist blended ni untuk adik beradik yang duduk kat Melaka. Kali ni aku ubah sedikit resepi, aku tambahkan 1 sudu kecil teh soda bikarbonat dalam adunan tepung. Kali ni menjadi! Kek jadi gebu dan tak bantat. Kebanyakkan resepi yang aku tengok tak letak soda bikarbonat, tapi ade satu blog ni letak, so aku cuba la.
Bab merekah kat atas tu memang tak boleh buat apa laaaa~..... Puas aku adjust suhu; bila ikut suhu yang disebut dalam resepi (160c selama 40 minit atau sehingga masak), kek jadi merekah. Bila kurangkan suhu dan lebihkan masa dalam oven, luar cantik tapi dalam masih basah tak masak. Masuk balik dalam oven, tambah suhu dan lebihkan 10 minit baru masak, tapi warna makin gelap. Huh.....ada sesiapa boleh bagi tips tak?
P/s: Subuh hari Ahad (7 September 2014), Mama Cat yang sarat bunting dah beranak. 4 ekor anak kucing. Huhu...Jumlah kucing yang ada kat rumah aku sekarang ada 8 ekor semuanya, tu tak termasuk kucing ntah celah mana datang (aku suspek kucing jiran rumah bawah), setiap kali time bagi makan kucing-kucing aku, ade je 3-4 ekor sama heboh beratur datang makan macam kita buat kenduri makan untuk dia pulak...hahaha~
waaa... lamanya i tak baking2 ni....
ReplyDeleteNi pun dpt mood membaking spontan je ST..nasib baik 3/4 bahan ada kat dapur....kalau tak, mmg x de mood pun nak buat...
Delete