17 April 2013.
Sindrom nak main masak-masak kembali. Terkeliur tengok orang lain buat kek batik biskut marie. Kan aku dah bilang, resepi mudah-mudah je yang aku suka buat, jadi ini kira mudah jugak la. Dalam mudah-mudah pun, dua kali buat; 1st buat coklat berketul dan tertekan adunan kuat sangat sampai padat, bila sejukkan berdentum gigi nak gigit - fail !, 2nd buat (yang kali ni), bahan semua lengkap, boleh plak aku terlupa walnut dan badan hancur dalam oven...terhangit skit - fail jugak!.
Bahan-bahan macam kat gambar atas, aku google dua tiga resepi, saja nak buat kelainan aku tambah walnut dan badam hancur yang dipanggang. Crunchy la juga~
1 - Panggang walnut dan kacang badan hancur sampai garing.
2 - Panaskan 250gm buttercup.
3 - Masukkan lebih kurang 200-250gm serbuk milo. Jangan lupa letak sedikit esen vanilla kasi wangi. Susu manis F&N pun letak sedikit je, jangan banyak-banyak....manis yang amat!
4 - Bila dah nampak coklat tu berbuih-buih, masukkan biskut marie yang dah dipatah-patah kecil. Gaul cepat-cepat, bagi semua kena.
1 - Taburkan walnut dan badam panggang tadi. Kacau lagi sampai mesra.
2 - Masukkan dalam bekas dulang empat segi, kemudian tekan bagi rata atau mampat skit.
3 - Godek-godek peti ais jumpa coklat rice warna-warni, tabur atas kek batik. Takde pun tak pe.
4 - Sejukkan dalam peti ais untuk 2-4 jam.
aaa...nak makan!!! :-)
ReplyDeleteYani dua kali buat berselang minggu, makan sepotong je....manis! Kek batik Yani anak2 buah dan suami yang dok habiskan...
Delete