01 June 2016

Resepi Kacang Kuda Rebus Versi India


1 Jun 2016.

Dulu masa belajar di KUiTTHO (sekarang UTHM), setiap kali balik ke hostel, arwah Mak rajin bekalkan aku dengan kacang kuda rebus sebab tahu itu kudapan kegemaran aku. Allahurabbi....rindunya masakan air tangan arwah Mak. Masa tu, walaupun sekadar kacang kuda rebus biasa tetap sedap dimakan. Sekarang, bila terasa nak makan, kenalah pepandai cari resepi sendiri dan masak sendiri. 

Alhamdulillah, percubaan pertama berjaya walaupun merebus menggunakan periuk biasa je. Takde pressure cooker kat rumah ni. Masa rendaman pun lebih lama sebab nak pastikan kacang kuda mengembang dengan jayanya.....

Bahan-bahan :

280-300gm kacang kuda
3 ulas bawang merah dimayang halus
3-4 batang cili kering dipotong pendek
1 sudu besar biji sawi
3-4 tangkai daun kari dilurut
Garam
Gula 
1 sudu kecil serbuk kunyit
Sedikit baking powder

Cara Masak :

1. Rendam semalaman kacang kuda dalam bekas dengan serbuk kunyit. Bila dah kembang, rebus dengan air lebih sedikit dari paras kacang kuda, masukkan sedikit baking powder untuk melembutkan kacang dengan cepat. Angkat dan tos.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bahan-bahan lain sehingga wangi.
3. Masukkan kacang yang telah ditos dan last sekali taburkan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)