6 Jun 2016.
Salam 1 Ramadhan semua!
Semalam sementara menunggu azan Maghrib, sempat membuat bergedil maggi untuk stok menu berbuka. Tahun lepas belajar buat bergedil maggi ni dari video YouTube DapurBujang masa bulan Ramadhan, jadi tahun ni suami memang request buat lagi bergedil ni.
Lepas terawih malam tadi, teringin pula nak rasa bergedil maggi ni, jadi goreng la 6 keping untuk kami berdua. Makan sambil cecah sos cili. Sorang 3 ketul, kenyang juga.
Bahan-Bahan:
1 paket mee maggi kari (Big Kari) direbus dan ditos
1 biji telur
3 biji kentang direbus
1 biji bawang merah dimayang halus
1 biji bawang putih dimayang halus
3 tangkai daun sup
Serbuk lada hitam
Garam
Cara Memasak:
1. Kentang yang siap rebus dilenyekkan halus.
2. Gaulkan semua bahan bersama-sama, letak garam, serbuk lada hitam dan serbuk kari maggi.
3. Masukkan mee maggi yang dah rebus dalam adunan dan gaul lagi rata.
4. Ambil dan kepal membentuk bergedil.
5. Kalau dah nak masak, pecahkan telur dan pukul rata, tambah sedikit garam.
6. Celup bergedil dalam telur selamat 5 saat, kemudian letakkan dalam kuali yang berisi minyak panas.
7. Jangan mengoreng lama sangat, nampak dah kuning garing sedikit, boleh angkat dan toskan atas kertas tisu.
Sekali adunan, boleh dapat 16-18 ketul bergedil. Ikut besar mana korunk uli bergedil tu la. Ada orang suka besar-besar/ gemuk-gemuk...dapatlah 6-8 ketul. Aku buat saiz M je jadi dapatlah berbelas ketul bergedil, bolehlah jadi stok berbuka untuk 2-3 hari.
wah...nampak sodap ni...x campur rempah serbuk maggi tu yani?
ReplyDeleteAda campur serbuk kari maggi ST...ikut selera kita...boleh letak separuh atau habiskan sepaket. Lepas tu adjust la letak garam sedikit je sbb perencah tu sendiri dah masin.
DeleteKalau letak daging atau ayam cincang pun sedap tambah dengan daun sup.. yummy..
ReplyDeleteBetul memang sedap, tapi suami dah request nak bergedil maggi, isteri buat je la ikut selera suami.... :) lenkali boleh la cuba masukkan isi ayam atau daging dalam bergedil tu...
Deletebest je nampak leh try ni
ReplyDeleteBoleh try Karbie, nak lagi best tambah isi ayam/daging/ udang......mesti lagi terangkat! Huhuhuhu....
Delete