20 Ogos 2013.
Korunk jangan gelakkan aku,ye? Lauk ni aku tak pernah masak sebab tak pandai masak, tapi aku suka makan. Kan lauk ni lauk yg selalu jumpa kat kedai makan dan kenduri kendara, memang jadi kegemaran aku.
Sabtu lepas, dek tekak teringin sangat nak makan lauk masak lemak kubis, aku tanya mak macam mana nak buatnya. Sukatan bahan tu yang penting sebenarnya.
Bahan-bahan :
1/4 kubis
1/2 batang lobak merah
1 batang cili merah
1/2 kotak santan
1 1/2 cawan air
2 sudu besar bawang merah dikisar
1/2 sudu besar bawang putih dikisar
2 sudu besar udang kering dikisar
Garam dan cukup rasa ikut rasa ko la..hehe!
Cara Memasak :
1) Masukkan santan, air, bawang besar, bawang putih dan udang kering dalam periuk.
2) Masukkan lobak merah dan cili merah.
3) Masukkan kubis bila air dah mendidih
4) Reneh kubis sampai nampak layur sedikit.
5) Tutup api.
Korunk jangan gelakkan aku,ye? Lauk ni aku tak pernah masak sebab tak pandai masak, tapi aku suka makan. Kan lauk ni lauk yg selalu jumpa kat kedai makan dan kenduri kendara, memang jadi kegemaran aku.
Sabtu lepas, dek tekak teringin sangat nak makan lauk masak lemak kubis, aku tanya mak macam mana nak buatnya. Sukatan bahan tu yang penting sebenarnya.
Bahan-bahan :
1/4 kubis
1/2 batang lobak merah
1 batang cili merah
1/2 kotak santan
1 1/2 cawan air
2 sudu besar bawang merah dikisar
1/2 sudu besar bawang putih dikisar
2 sudu besar udang kering dikisar
Garam dan cukup rasa ikut rasa ko la..hehe!
Cara Memasak :
1) Masukkan santan, air, bawang besar, bawang putih dan udang kering dalam periuk.
2) Masukkan lobak merah dan cili merah.
3) Masukkan kubis bila air dah mendidih
4) Reneh kubis sampai nampak layur sedikit.
5) Tutup api.
ni salah satu menu berbuka sy semalam... hehe
ReplyDeleteHuhu....lauk yg mudah kan, tapi bila tak tahu masak, benda mudah rasa susah.....huhu~
Deletei pun suke masak ni sbb paling senang...tak yah tomis2 semua...masuk je dalam periuk n masak... Selain kobis, hubby i suka masak lemak putih taugeh. Pebret dia :-)
ReplyDeleteSweet Tooth, kalau masak lemak putih taugeh, selalunya letak daun kucai dan tempe,kan? Uissh...terliur dah ni!
DeleteHik hik.. akak ni kan paling tak pandai nak guna sukatan2 ni. Main campak2 ikut sesedap rasa tekak sendiri je.
ReplyDeleteTp mmg senang pun buat nih. cuma kena pandai jaga api supaya tak pecah minyak santan tu..
Betul tu...mak Yani kalau masak selalu guna istilah "ikut suka"...Yani yang baru belajar masak ni manalah tahu ikut suka tu banyak mana, awal-awal belajar kena tahu sukatan betul, dah mahir skit baru adjust skit resepi ikut tekak kita....huhu!
DeleteWah, nampak mudah..rasa2 nak cuba buatlah ni..
ReplyDeleteSila-sila......ni masak lemak kubis versi mak Yani... :)
Delete