02 August 2011

Kisah Jeruk Binjai dan Sambal Belacan

 Apa ye dalam bekas tu? Hehehe......
Ni lah dia jeruk binjai yang sedap dimakan dengan sambal belacan. Kalau ada nasi kosong, sambal belacan dan 2 potong jeruk binjai ni, memang layan habis la.


Semalam masa berbuka, sempat lagi bakar belacan, cili merah, cili padi dan bawang kecil atas api pastu tumbuk dengan lesung batu.


Perghh.......mak punye bertambah makan nasi sampai puji sedap sambal belacan yang aku buat.

Ha..ni pula kemestian yang perlu ada bila menjelang bulan ramadhan. Kalau tak ada, memang sejarah bersahur tahun lepas akan berulang semula. Dah dekat nak habis waktu bersahur, baru terjaga. Lintang pukang nak sediakan makanan dan bancuh air susu untuk mak. Jadi, tahun ni aku dah awal-awal beli jam loceng jenis ni untuk kejutkan kami sekeluarga bangun. Jam loceng yang lain tak lut dah, telinga kat dalam rumah tu dah kebal dan lali....yang ni jer jam yang boleh kasi satu rumah terkejut pukul 4.30 pagi. Hehehe....penat cari kat Mydin, rupanya boleh jumpa dan beli kat pasar malam belakang Plaza Sungai Udang je. Dah la warna dia warna kegemaran aku.....pink! I loike!

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)