2 Mei 2015.
Cuti-cuti ni ada masa untuk buat breakfast lempeng bagai. Masuk ni dah 3 kali ulang buat susu badam dan lempeng dari hampas badam dan kurma.
Kalau hari tu masa first time buat lempeng try and error je bahan-bahannya, lempeng rasa agak manis sikit dan banyak tepung. Kali ni dah boleh agak nak letak tepung, gula dan garam berapa banyak. Dan hasilnya....wallah! Owh...kali ni masak dalam pemanggang ajaib tak letak minyak, jadi masak garing.
Selama ni asyik teringin nak buat lempeng kelapa tapi malas nak pergi beli kelapa parut kat kedai. Sekarang ni dah boleh la ubah selera buat lempeng badam sebagai galang ganti lempeng kelapa. Dapat pulak makan lempeng yang nipis-nipis, garing depan belakang sambil minum susu badam sejuk-sejuk....pergh!
lempang eh lempeng kurma??
ReplyDeleteSedap?
Akk ni lempeng pun tak reti buat.. :D
Sedap la Kekda...ingat Yani reti buat lempeng ke sebelum ni? Ni 1st time tau. Apa jenis lempeng pun tak reti buat sebelum ni, terus je melompat step buat lempeng kurma + badam....alhamdulillah menjadi!
Delete