12 April 2015

Resepi Fettucini Carbonara


12 April 2015.

Masa beli barang nak masak spagetti bolognese aritu, beli sekali 1 tin carbonara mushroom. Buat standby stock orang kata. Bila nak masak, gigihlah mengoogle resepi yang terbaik dan mudah. Ada yang letak seafood (udang dan sotong) tapi aku tak letak, sebab suami tak berkenan. 

Bahan-bahan :
150gm Preggo Fettucini
1 tin Preggo Carbonara Mushroom
1 kotak kecil susu Dutchlady full cream
1 biji bawang merah dihiris/dimayang
1-2 biji bawang putih dihiris/dimayang
Sedikit minyak zaitun
5-6 biji cendawan butang
3-4 batang sosej daging blackpepper
1 keping cheese
Serbuk lada hitam
Garam
Perasa Secukup Rasa
Sedikit air

Cara Memasak :
1. Rebus fettucini dalam air mendidih yang dicampurkan dengan sedikit garam dan minyak zaitun.
2. Panaskan minyak zaitun, tumiskan bawang merah dan putih hingga kekuningan.
3. Masukkan cendawan butang dan sosej, gaul mesra.
4. Masukkan sos carbonara,susu full cream dan serbuk lada hitam (aku letak banyak lada hitam sebab nak pedas...tekak orang Melaka!). Kacau rata.
5. Perisakan dengan garam, secukup rasa dan cheese. Tambah air kalau nak kuah banyak.
6. Bila kuah dah nampak pekat, matikan api dan kacau 3-4 kali.
7. Boleh dihidangkan dengan mengacau rata dengan fettucini atau secara berasingan.

No comments:

Post a Comment

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)