6 Mei 2015.
Hari-hari memasak untuk lauk makan tengahari dengan suami; bahan mentah yang selalu diulang - ayam, daging, telur dan udang....ulang sampai muntah/muak.
Disebabkan dah masak rendang daging untuk tengahari semalam, kepala ligat berfikir nak masak menu utama apa pulak untuk lauk tengahari hari ini; bahan asasnya adalah ayam. Lepas tu terfikir, dah lama juga tak buat resepi berciri sup. Asyik resepi pakai santan je, mana badan tak naik bagai juara?
Singgah la kejap kat kedai Family Store sebelum sampai rumah petang semalam, nak beli daun sup dan daun bawang. Masalah betul bila beli barang mentah macam sayur yang pakai sekali sekala je. Dah la kedai tak jual sikit-sikit, semua dah siap bungkus secekak-secekak. Pakai sikit, lepas tu baki sayur layu dalam fridge je...alahai.
Bahan-Bahan:
* (Resepi untuk 2 orang)
1 bahagian dada ayam - aku belah 4
1 biji kentang - potong 4 bahagian (bergantung saiz kentang)
2 inci halia / 1 sudu halia yang dah siap diblend
3-4 ulas bawang merah / 2 1/2 sudu bawang merah yang dah siap diblend
2 ulas bawang putih / 1 sudu bawang merah yang dah siap diblend
1 peket sup bunjut adabi
1 peket sup bunjut adabi
Sedikit kubis bunga
Sedikit lobak merah dibelah besar
Garam dan perasa (jika suka) secukupnya
2 tbs besar minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Daun sup dan daun bawang
2 tbs besar minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
Daun sup dan daun bawang
Cara Memasak:
1. Rendam sup bunjut dalam air yg disediakan untuk kuah sup.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau dan sedikit kekuningan. Kacau sedikit supaya masak sekata.
3. Masukkan isi ayam yg sudah dipotong sekali dengan kentang dan lobak merah. Kacau sebati dan perlahankan api.
4. Biarkan ayam 'layu' seketika dan jusnya keluar serta agak kering.
5. Setelah itu, kacau sebentar dan bila jus ayam kering, masukkan air berserta bunjut yg direndam sekali tadi.
6. Kacau sekejap, tambah sedikit garam, perasa dan biar sebentar untuk renehkan sup.
7. Masak menggunakan api perlahan sehingga ayam dan kentang empuk. Masukkan pula kubis bunga (tak masuk awal-awal sebab tak nak dia jadi lembik).
8. Apabila sudah empuk, tambahkan garam dan air secukupnya serta sebatikan rasa.
9. Biarkan mendidih sebentar dan padamkan api.
10. Hidangkan bersama daun sup dan daun bawang yang diracik halus.
betul ..betul..
ReplyDeleteakk pun tak suka bab sayur bebanyak tu.. lelama layu dalam fridge. Tp skrg ni sayur secekak singgit tu dah sket. Okay sket lah kalau nak membeli nya.
Kalau sayur yg rajin masak setiap hari tak pe lagi KekDa, tapi yang jenis mcm masak untuk certain lauk je pakai (contoh daun bawang dan daun sup ni), memang membazir beli...dah tak pasal2 kena fikirkan apa benda nak masak utk masukkan sekali daun2 tu tak nak kasi membazir.
Delete