7 Mei 2015.
Hari ni bawa bekal lauk gulai udang dan pucuk ubi. Tetiba je dapat idea nak gandingkan udang dengan pucuk ubi masa siram pokok kat laman rumah petang semalam. Dah naik merimbun pokok ubi kat bahagian dapur, lagi tinggi menunjang dari aku. Google resepi udang campur pucuk ubi, tengok ada je orang lain yang buat..so aku on jer la.
Bahan-bahan:
Secekak dua pucuk ubi - direbus terlebih dahulu dan perah untuk buang udara
8 -10 ekor udang
1 ulas bawang besar
10-15 biji cili padi
1 sudu kecil serbuk kunyit
100 ml santan kotak
Secawan air
Sedikit garam
Perasa
1-2 keping asam keping
Cara Memasak :
1. Kisar bawang besar dengan cili padi. Kemudian masukkan dalam periuk.
2. Masukkan santan, garam dan perasa. Renehkan kuah sehingga sedikit mendidih.
3. Masukkan udang, kacau rata sehingga kulit udang bertukar warna menjadi sedikit oren.
4. Masukkan pucuk ubi yang sudah direbus dalam lauk.
5. Akhir sekali masukkan asam keping untuk penambah rasa.
sedapnyeee....
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap...boleh ler takat lepas tekak sendiri.
Delete