09 September 2014

Selera Makanan Orang Pahang

9 September 2014.

Haritu kakak no. 3 aku beritahu dalam whatsapp dia balik Pahang (rumah mertua) masa cuti kemerdekaan. Aku bila dengar dia cakap nak balik Pahang, terus teringat nak suruh dia beli sambal itam. Dok tengok orang sebut-sebut sambal itam ni sedap dalam FB dan blog, tu yang terliur nak rasa. Pastu akak aku cakap tak payah, dia sendiri pandai buat sambal itam tu. Wahhhh.....akak aku sejak kahwin dengan orang Pahang ni, banyak lauk-lauk orang Pahang dia belajar masak dengan mertua. Huhuhu....

Jadi, masa hantar kek oren sunkist blended malam Ahad kelmarin, dia bagi aku sambal itam yang dia baru buat. Aku jamah sikit sambal itam yang ada kat rumah dia....eh, sedap jugak! Pastu siap kakak aku bekalkan tempoyak dan petai jeruk. Huhuhu...memang kegemaran aku tu. Aku mula terjebak dengan makan petai jeruk dan gabungan tempoyak+cili padi tumbuk+gula+garam sejak bercuti ke rumah mertua kakak aku beberapa tahun dulu. Tu yang kadang-kala usha stok petai jeruk dan tempoyak yang kakak aku bawak balik dari sana, mertua kakak aku rajin bekalkan bawak balik Melaka.


Disebabkan malam dah jarang makan makanan berat-berat macam nasi, jadi aku bawak sekali tupperware berisi samabl itam ni ke opis, untuk makan tengahari dengan suami kat luar. Huhuhu.....

12 comments:

  1. makan ngan nasik panas2.. pun sodap... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...dah agak dah, KekDa mesti komen punye....sedap kak! Semalam makan dengan suami kat foodcourt, Yani bawak bekas tupperware sambal itam ni, dah tinggal sikit je. Makan dengan nasi putih panas2...suami Yani siap cakap sedap, sedap.....

      Delete
  2. betul makan dengan nasi panas2 sangat sedap..su yang sahur tak makan nasi kononnya..boleh kantoi sebab sambal hitam ni la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu, nasib baik kenal dan jumpa sambal itam ni lepas bulan Ramadhan..kalau tak sure kantoi time berbuka dan sahur....tapi memang sedap la Su....

      Delete
  3. ya...sedap sambal itam ni... makan dia saje pon dah OK... hehehe... tak lama sambal ni kt umah i, kejap je licin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la ST, semalam makan dah tinggal sikit je dalam bekas tupperware tu..hari ni bawak lagi ke opis, nak makan time lunch nnt, memang ada harapan habis hari ni jugak... ;)

      Delete
  4. ada resepi x yani hehe nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi tak ada, ni akak Yani yang buat....nanti Yani try riki-riki kat dia.... :)

      Delete
  5. dapnyaaaa sambal itam. dulu pernah beli ngan akak tmpt keja tp skrg dia dh takde. dap sangat dapat makan ngan mee sup, nasi panas2. menjejes air liur jap. nyumsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. CikJi.....hari kedua makan sebekas tupperware kami suami isteri dah licin habiskan....huhu,siap whatsapp pic kat kakak tunjuk tupperware dah kosong. Second round dia kata kena charge la kalau nak suruh buat
      agi sebab bahan nak buat sambal itam mahal juga....huhu!

      Delete
  6. arghhh smbal itam...dapnyeeee... puasa aritu kakak bg 1 bekas, kawan dia dr kuala lipis bagi...sedapp gila....yana ni namenye org pahang, tp tak pandai pun buat sambal tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana...sambal itam tgh 'in' skrg ni....kakak Yani punye ipar masa bulan puasa aritu jual sampai RM800, anak dia bawak jual kat sekolah....Yani baru sekarang nak kenal sambal itam ni....serius sedap!

      Delete

Awak hantar komen? Awak sangat 'awesome' ! Terima kasih.... :)